In deze tijd is het heel gebruikelijk om sollicitatiegesprekken via video-calls te doen. Maar hoe maak je nou een goede indruk op je potentiële nieuwe werkgever wanneer je niet in levende lijven tegenover hem/haar zit?! Hier zijn 5 diverse tips/tricks/aanwijzingen om ook jouw online sollicitatiegesprekken tot een succes te maken!

KLEDING
We trappen gelijk goed af met: kleding. Nu we zo min mogelijk uit huis mogen heeft een trui en jogging-broek vaak de voorkeur. Zolang je blijft zitten is die jogging-broek nog niet zo’n groot probleem, maar besteed extra aandacht aan de bovenkant. Zou jij normaliter in pak op gesprek komen? Kleed je dan ook zo wanneer je achter je computer kruipt. Dit zorgt er voor dat jij laat zien dat je het serieus neemt én je stapt veel beter in de rol van sollicitant.

OMGEVING
TIP #2! Wees er alert op waar je gaat zitten en maak even een testrondje! Het klinkt zo vanzelfsprekend dat je binnen gaat zitten op een rustige plek, maar weten je familie/huisgenoten ook dat je zo in gesprek bent? Hoe ziet de achtergrond eruit? Wat voor licht valt er in de camera (oftewel: lijk je nu gelijk ziek en 20 jaar ouder)? Zit je lekker aan de keuken-tafel maar staat er een gigantische stapel gore pannen op het aanrecht achter je? Of hangt het panterprintschilderij van je overleden overgrootmoeder precies aan de muur waar jij voor zit? Vaak kan je bij instellingen checken hoe alles er op beeld uit ziet én hoe de audio apparatuur ingesteld staat. Maak hier gebruik van!

CREËER RUST
Woon je alleen? Dan heb je naast een liefdevol (of agressief) huisdier waarschijnlijk weinig te maken met huisgenoten die jou tijdens jouw video-sollicitatie gaan storen. Woon je daarentegen wél nog met ouders/broers/zussen/huisgenoten, informeer hen dan over jouw aanstaande gesprek. Je zit er ten slotte vást niet op te wachten dat iemand jou komt vragen waar de wc rollen liggen, als jij net je persoonlijke pitch eruit aan het persen bent richting je potentiële toekomstig werkgever…

En over die huisdieren gesproken: sluit die ook even goed buiten. Het lijkt misschien heel schattig wanneer je kat onverhoopt tijdens het werken bij je op schoot springt, maar probeer het delen van die momenten te beperken tot Instagram. Blaffende honden die achter de deur staan te wachten raden we ook af. Dus zorg ervoor dat je, zo mogelijk, in een ruimte gaat zitten waar jouw huisdier 2 deuren achter vandaan zit.

Wat er ook nog wel eens bij inschiet is het besef dat een video-sollicitatie veelal via de computer gaat. Hierdoor ben je dus nog steeds perfect bereikbaar op je mobiele telefoon. En je bent thuis, oftewel het geluid staat aan en het volume staat hoog. Heb je nog een vaste telefoon in huis? Dan is het verstandig om ook die even de mond te snoeren.

OEFENEN
Ga je via ons op gesprek? Dan heb je geluk! Wij doen er natuurlijk alles aan om jou zo voorbereid mogelijk op gesprek te laten gaan. Bijvoorbeeld via onze super-gewaardeerde face-to-face sollicitatievoorbereiding. Alleen dan digitaal natuurlijk…

Maar het gesprek inhoudelijk oefenen is niet alles wat onder het onderwerp ‘oefenen’ valt wanneer het een online sollicitatie betreft. Oefenen met een bekende verschaft niet alleen inzage in waar je inhoudelijk nog aan moet schaven, maar ook in hoe je visueel over komt. Misschien klink je digitaal wel heel anders of geeft de locatie een hol geluid. Let wel dat je de situatie met het oefenen zo compleet mogelijk nabootst. Dus qua technologie, maar ook qua tijdstip. In de avond heb je een heel ander beeld op het scherm dan in de middag wanneer de zon schijnt. En bepaal ook gelijk de stand van je webcam. Denk voor de ideale stand aan een formele pasfoto: halverwege de borst en daarboven is zichtbaar.

Oh en heb je jouw Skype account na 9 jaar weer uit het stof getrokken? Check dan ook even je gebruikersnaam en pas deze zo nodig aan. We hoeven je er vast niet aan te herinneren hoe ‘cool’ het toen was om artiestennamen/voetballers/sporten/ambities/hobby’s in al je gebruikersnamen en email-adressen te verwerken…

LICHAAMSTAAL
Een van de meest makkelijke manieren om non verbaal te connecten met je gesprekspartner is via het maken van oogcontact. We zoeken in een gesprek automatisch de ogen op. Zo ook tijdens een video-sollicitatie. En doordat jij de ogen van jouw gesprekspartner zoekt, is het je vast ook opgevallen dat jouw gesprekspartner jou vrijwel nooit direct aan lijkt te kijken. Logisch, want jouw gesprekspartner doet exact hetzelfde: jouw ogen opzoeken.

Met videobellen kijk je iemand pas echt recht aan wanneer je de camera in kijkt. En dus eigenlijk een gesprek met je camera voert, in plaats van met het gezicht van je gesprekspartner. Kan je dit gemakkelijk? Doe het dan vooral! Het voelt veel natuurlijker aan voor jouw gesprekspartner om aangekeken te worden. Lukt het je niet of vind je het ongemakkelijk? Kijk dan gewoon naar je scherm maar wissel af en toe je blik af met de camera. Zo maak je toch af en toe oogcontact!

Over non-verbale signalen gesproken: let ook op je lichaamshouding (rechtop zitten maar niet té stijf!), teveel armbewegingen, het rollen van de ogen wanneer je denkt dat je gesprekspartner niet kijkt, glimlachen op het verkeerde moment omdat er in de hoek rechtsonder in je scherm een grappige whatsapp melding verschijnt etc. etc.!