Hoe je het ook wendt of keert, waardering tonen is met 68 procent het belangrijkste aspect voor het werkgeluk van jongeren volgens onderzoek onder het YC Jongerenpanel. Het effect van genoeg waardering tonen resulteert volgens het onderzoek in meer betrokkenheid (61 procent), hogere productiviteit (57 procent), hogere verbondenheid met collega’s (43 procent) en minder stress (42 procent). Juist tijdens deze crisis is het van belang jonge werknemers persoonlijke aandacht te geven. Dit versterkt niet alleen de motivatie maar houdt ook de bedrijfscultuur in stand, wat belangrijk is wanneer er vanuit huis gewerkt wordt.

Waar voelen werknemers zich gewaardeerd door?

Waardering kan gegeven worden in een vorm van geld, dus een bonus bijvoorbeeld. Maar mensen worden echt niet alleen maar blij van geld, ook al wordt dat misschien wel vaak gedacht. Uit de resultaten blijkt dat voor 76 procent geld geen rol speelt in het wel of niet gewaardeerd voelen. Werknemers voelen zich vooral gewaardeerd door kleine dingen, door het ontvangen van een compliment of het krijgen van persoonlijke aandacht. Wat ze dan het liefste horen? ‘Bedankt voor het harde werken’, ‘Je doet het super goed’ of ‘Ik ben blij met je’.

Zonder waardering op zoek naar een andere baan

65 procent van de deelnemers geeft aan dat ze erover nadenken om op zoek te gaan naar een andere baan als ze geen waardering krijgen. Het niet ontvangen van waardering heeft dus daadwerkelijk een negatief effect. Daarnaast geeft 55 procent aan zich minder betrokken te voelen, de helft voelt zich onzeker en 40 procent voelt zich minder verbonden met collega’s, 32 procent investeert minder in het werk en bij 31 procent zorgt het voor stress. Genoeg reden dus om eens tegen je collega’s te zeggen dat ze het goed doen, dit is nou eenmaal een kleine moeite maar je doet iemand er zeker een plezier mee.