Door Corona heb je nood gedwongen thuis moeten werken, hoelang heb jij thuis gewerkt?

Corona kwam in maart, toen hebben we eigenwijs nog een poosje op het kantoor gewerkt maar dat heeft niet heel lang geduurd. We waren fulltime thuis voor ongeveer anderhalf tot twee maanden. Dat was wel het voordeel van Corona, we hebben wel ingezien dat thuiswerken goed te doen is. Als er iemand ziek is voor een dagje, blijft diegene gelijk de hele week thuis. Het is wel heel fijn dat dat kan zo. Maar je merkt wel dat de een meer een voorkeur voor het thuiswerken heeft dan de ander.

Dat is natuurlijk per persoon verschillend, waar ligt jouw voorkeur?

Lastig, ik denk dat ik het op het kantoor toch wel leuker vind. Dat komt vooral door het team, je krijgt toch energie van de mensen om je heen. Ik hou ervan om mensen om me heen te hebben. Ik ben sowieso al niet heel graag op mezelf en als ik dan alleen thuis aan een broodje zit word ik daar niet heel vrolijk van.

Had jij thuis wel een werkplek?

Ik had wel een werkplek maar op mijn eigen kamer. Ik heb een Xbox op mijn kamer staan dus die zag ik de hele tijd vanuit mijn rechter ooghoek, en links zag ik mijn moeder die de hele tijd langskwam met de vraag: ‘’wil je nog wat hebben?’’. In zo’n situatie houdt mijn concentratie het niet heel lang vol kan ik je vertellen. Wat dat betreft gaat mijn voorkeur toch uit naar op het kantoor werken.

Ja precies, omdat je thuis toch wel snel afgeleid wordt?

Zeker snel afgeleid en hier met de jongens om me heen vind ik gewoon heel gezellig. Hier op het kantoor zit ik naast Hidde bijvoorbeeld, dan kun je snel overleggen met elkaar en dat is gewoon handig. In dit werk moet je snel schakelen en veel dingen van anderen weten. Als ik met een klant van Hidde een gesprek heb bijvoorbeeld, dan moet je toch links- of rechtsom wat dingetjes weten. Tijdens het thuiswerken was je de hele tijd heen en weer aan het bellen of appen. Het gaat toch makkelijker nu we op het kantoor zitten en elkaar gewoon even aan kunnen tikken.

Want hoe deed je dat verder thuis, contact houden met het team?

We werkten via Microsoft Teams. Dan belden we altijd ‘s ochtends om 9 uur in, en ’s middags rond half 5 weer uit. Dat ging voornamelijk over de stand van zaken en zo hielden we elkaar makkelijk up to date. Wat prima werkte op zich. Wel werkten we met twee programma’s, dus wanneer je met klanten aan het bellen was via het ene programma en je op het andere programma gebeld werd verloor je de verbinding. Dat kan in sommige situaties best onhandig zijn.

Ik kan me voorstellen dat dat niet ideaal is, is er naast het contact iets dat je gemist hebt toen je thuiswerkte?

De functionaliteit die je hier om je heen hebt. Je hebt hier een lekker bureautje, in ieder geval twee schermen. Dat vind ik al veel beter dan het kleine laptopje die ik thuis heb. Verder heb ik het kantoor ook gemist, we zitten hier op een mooie locatie middenin het centrum van Rotterdam. Het lunchen hier heb ik ook gemist, je loopt vaak even Rotterdam in of doet leuke dingen met collega’s. Toen ik thuiswerkte ging ik even naar beneden, pakte ik een boterhammetje en ging ik weer naar boven, dat werd erg eentonig. Die leuke gesprekken die je met collega’s hebt die heb je thuis helaas niet. Daarnaast kun je op het kantoor even lekker tien minuutjes darten tussendoor.

Dat doe je niet met je moeder nee? ?

Nee dat is denk ik niet heel veilig voor mij als zij gaat darten, dan gooit ze al die pijlen overal heen ben ik bang. Dat doe ik liever met collega’s. Sorry mam.  

Hield je ook minder lang pauze?

Ja automatisch, sowieso hadden we besloten een half uur pauze te hebben in plaats van een uur. Maar dat is eigenlijk al teveel. Je loopt naar beneden om een broodje te smeren en loopt weer naar boven. Als ik mijn moeder tegenkwam praatten we even 10 minuutjes dus dan maakte ik het misschien net vol maar over het algemeen niet.

Ik kan me voorstellen dat het lastig is om privé en werk gescheiden te houden als je thuis werkt, hoe ging dat voor jou?

Al werken wij op het kantoor, dan kunnen we alsnog ‘s avonds gebeld worden op onze werktelefoon. Dus dan loopt het ook al een beetje door elkaar heen. Maar wat ik wel merkte toen we thuis werkte was dat ik soms een uurtje of twee overdag met vrienden afsprak en die uurtjes dan ‘s avonds maakte. Wat ook zo zijn voordelen heeft voor kandidaten die overdag druk zijn. Ik vond het wel prettig dat ik op die manier mijn eigen uren kon invullen.

Heb je verder voordelen ervaren aan het thuiswerken?

Je kan iets langer slapen, want ik doe er drie kwartier over om naar werk te komen normaal. Thuis kun je bij wijze van spreken je bed uitrollen. In het begin deed ik dat nog wel eens echt, maar na een tijdje kwam ik er toch achter dat dat niet ideaal is. Op een gegeven moment zat ik lekker in een trainingsbroekje, trui en pet achterstevoren achter de laptop maar dat voelde toch minder goed. Ik had mezelf aangeleerd om ‘s ochtends mijn ritueel erin te houden om productiever te zijn en fitter achter de laptop te zitten. Het ritme ontbrak sowieso een beetje in de Corona tijd en ik zorgde er dan op deze manier voor dat ik dat een beetje terug had. 

Dat is heel verstandig denk ik. Op een gegeven moment mochten jullie langzamerhand weer naar het kantoor, hoe ging dat?

Naarmate de Corona wat minder werd gingen we in shifts werken. Maandag en woensdag werkte AXS Logistiek en dinsdag en donderdag HBO Young Professionals, de vrijdag wisselden we af. Zo zorgde we ervoor dat we niet allemaal op het kantoor werkte en makkelijker die 1,5 meter konden aanhouden. Ik vond het heel fijn dat dat weer kon.

Was er ook iets waar je tegen opzag?

Sowieso dat je weer wat vroeger op moet staan. Dat was jammer. En verder was ik wel heel blij dat het leventje gewoon weer kon beginnen. De voetbal begon weer, je mocht weer iets meer dingen doen en dat vond ik wel heel leuk. Ik heb verder geen hele grote hekel aan mijn collega’s dus daar kon ik ook weer leuke dingen mee doen. Ik had alleen niet heel veel zin om weer met het OV naar werk te gaan maar dat is eigenlijk het enige dat ik kan bedenken. Ik had eigenlijk gewoon heel veel zin om weer lekker in Rotterdam aan het werk te gaan.

Dat betekent wel dat je het naar je zin hebt hier, en hoe bevalt het nu?

Ik ben blij om hier weer te zijn. In het begin had ik wel wat moeite om weer in het ritme te komen, je bent toch langer aan het werk. Toen we thuis werkte belden we van negen tot vier aan en dan ervoor en erna nog een beetje. En nu is het van acht tot vijf of van negen tot 6. Dat is toch anderhalf tot 2 uur langer op een dag. Nu ik hier weer een poosje zit is het eigenlijk weer zoals vanouds, en daar ben ik heel blij mee. Tijdens Corona lag alles business wise ook een beetje stil en het is fijn dat dat nu ook weer komt.

Als kers op de taart, als je een tip mocht geven aan iemand die thuis werkt, wat zou die dan zijn?

Begin de thuiswerk dag gewoon zoals je een normale werkdag ook begint. Daarnaast is het wel fijn om er tijdens de kantoortijden even tussenuit te gaan, dat je even 10 tot 15 minuten wat anders doet. Desnoods ga je een rondje lopen, even het hoofdje leegmaken. Zo zie je ook nog wat daglicht.