Ja, dit gaat hem echt worden. Dit is de baan die perfect bij mij past. Nou ja, dat dacht je dan. Helaas dacht het bedrijf waar je gesolliciteerd had daar anders over. Het is nooit leuk wanneer je te horen krijgt dat ze voor een ander gekozen hebben. Het is helemaal niet erg om daar even boos over te zijn maar het is dan vervolgens wel belangrijk je te herpakken en met goede moed verder te gaan met je zoektocht. Ook al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. AXS Logistiek heeftwat tips verzameld zodat jij je positiviteit bewaart tijdens de zoektocht naar je volgende carrièrestap. 

Vat het niet persoonlijk op 

Ten eerste is het belangrijk dat je je realiseert dat de keuze vaak op zeer uiteenlopende factoren wordt gebaseerd. Misschien hebben ze nu gekozen voor meer diversiteit binnen het team en hebben ze daarom voor een ander gekozen. Of misschien had degene die ze gekozen hebben wel een streepje voor omdat hij of zij iemand kende binnen het team. Wat de reden ook was, het is goed je te beseffen dat het niet aan jou als persoon ligt. Als het bedrijf waar je gesolliciteerd hebt jou niet als de ideale kandidaat ziet, dan is het misschien goed te weten dat het waarschijnlijk ook niet de ideale functie voor jou was.  

Vraag om feedback 

Het zou fijn zijn als je je teleurstelling net zo makkelijk naast je neer zou kunnen leggen als dat je je successen viert. Het is helaas menselijk om negatieve informatie meer aandacht te geven dan positieve informatie. De negativity bias heet dit. Het is van belang dat jij een afwijzing niet te lang door je hoofd laat spoken. Je kunt bijvoorbeeld feedback vragen waardoor je kunt leren en jezelf extra kunt ontwikkelen. De feedback kun je vervolgens omzetten in acties wat uiteindelijk leidt tot een positiever zelfgevoel dan vóór een afwijzing. Vraag dus concreet waarom jij het niet geworden bent zodat jij dat mee kunt nemen tijdens de volgende gesprekken die je gaat hebben.   

Laat afwijzing je niet ontmoedigen en stop niet met zoeken 

De afwijzing voor een sollicitatie kun je uiteindelijk het beste verwerken door een succesvolle sollicitatie ergens anders te hebben. Laat het je niet ontmoedigen dat een banenjacht frustrerend kan zijn want het is een heel mooi leerproces als je het positief bekijkt. Probeer de gesprekken die je gehad hebt te analyseren en op zoek te gaan naar verbetering. Stop jezelf wijs te maken dat je iets niet kan, als je ergens op gericht bent dan lukt het je. Er zijn gelukkig genoeg banen en één daarvan past bij jou. Op ieder potje pas een dekseltje, toch?  

Blijf in jezelf geloven 

Als je aan jezelf begint te twijfelen, wat niet heel gek is wanneer je op zoek bent naar een baan, maak dan een lijst van al je kwaliteiten. Dat kunnen dan concrete dingen zijn waar je goed in bent maar ook abstracte dingen zoals luisteren of dat je betrouwbaar bent. Je kunt het ook altijd aan mensen om je heen vragen, dit kan interessante inzichten geven. Het laat jou inzien dat jouw identiteit uit veel verschillende aspecten bestaat. Dit zorgt er dan vervolgens weer voor dat jij minder aan jezelf twijfelt en je zelfverzekerder voelt.  

Eet gezond, slaap en beweeg voldoende 

Wanneer je al een tijd op zoek bent naar een nieuwe baan, wat maar niet wil lukken, is het moeilijk de moed erin te houden. De gedachte dat je niet goed genoeg bent voor een baan is niet bepaald bevorderlijk voor je energie-level. Je zult dan misschien de neiging hebben om minder te gaan sporten en ongezonder te eten, wat ervoor zorgt dat je een groter gebrek aan energie krijgt. Je komt dan in de zogenoemde negatieve spiraal terecht. Wanneer je ongezond leeft straal je dit ook uit en dat verkleint de kans op een nieuwe baan. Zorg er dus voor dat je gezond eet, genoeg beweegt en voldoende slaap krijgt. Je zult merken dat je veel positiever en energieker in het leven staat.