Na maanden van hard werken ben je eindelijk afgestudeerd, maar wat komt daarna? In dit artikel deelt Roy zijn loopbaanervaringen na het afstuderen en biedt hij waardevol advies over de wat je het beste kunt doen na je afstudeerperiode. Ben je benieuwd? Lees verder!
 
Wat is belangrijk voor een afstudeerder in de zoektocht naar een nieuwe baan?  
Mijn eerste advies zou zijn dat je je niet moet fixeren op een bepaald salaris. Een hoog salaris betekent ook hoge verwachtingen dus daar moet je wel aan kunnen voldoen. Daarnaast, als het wat minder goed gaat met het bedrijf is de kans groot dat jij er als eerste uit ligt. Mijn tweede advies is best praktisch, maak voor jezelf een balans op over wat je precies zoekt in je nieuwe baan. Zoek je een groot of een klein bedrijf, wat verwacht je qua reizen, wat verwacht je qua werkzaamheden, etc. De volgende stap is dan het filteren tussen bedrijven die voldoen aan je verwachtingen, ga dus niet alleen op de vacature en het salaris af.
 
Blijven werken bij een bedrijf na je afstuderen of overstappen naar een ander bedrijf?
Ik heb stage gelopen en ben afgestudeerd bij AXS Logistiek, ik wilde graag in de logistiek werken omdat ik heel geïnteresseerd ben in deze branche, later ben ik wel weer teruggekeerd naar AXS Logistiek. Mijn ervaring was vooral dat ik nog geen ander bedrijf had gezien binnen mijn studie en daarom benieuwd was naar een ander bedrijf. Daarom adviseer ik ook als je nieuwsgierig bent hoe het er bij andere bedrijven aan toegaat, het geen verkeerde stap is om de keuze te maken bij een ander bedrijf aan de slag te gaan.
 
Hoe ging de overstap van stagelopen naar werken?
Het verschil is dat je tijdens stagelopen nog veel rekening houdt met school en je daardoor je focus steeds moet verleggen. Als je aan het werk gaat kan je je volledig focussen op werk en je verantwoordelijkheden. Dan kan je er ook echt achter komen of de baan echt bij je past.
 
Hoe heeft AXS Logistiek bijgedragen aan jouw groei en ontwikkeling?
Binnen mijn werk heb ik echt geleerd om te communiceren met verschillende mensen en bedrijven. Het communiceren met een multinational verloopt toch anders dan met een klein bedrijf. Dit geldt ook voor werkzoekenden; met een scholier praat je anders dan met iemand met veel werkervaring. Daarnaast heb ik geleerd om te gaan met verantwoordelijkheden. Wanneer een bedrijf jou vraagt om een vacature te vullen, leggen ze daarmee de verantwoordelijkheid in jouw handen. Die verantwoordelijkheid heb ik leren dragen. Daarbij vertrouwen de werkzoekenden er ook op dat jij een nieuwe baan voor hen vindt. Ik heb geleerd om er alles aan te doen om goed resultaat te leveren.
 
Zit jij in de laatste fase van jouw scriptie en ben jij aan het oriënteren voor een eerste stap in jouw carrière? Laat dan je gegevens bij ons achter: https://axslogistiek.nl/solliciteren-2/