LinkedIn postte laatst een bericht uit 2020 over vijf trends omtrent het vinden van een baan, die handig zijn om mee te nemen naar 2021. Veel mensen zullen 2020 waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk vergeten en doen alsof het nooit is gebeurd. Het is juist belangrijk om te leren van alles wat er gebeurd is afgelopen jaar. Daarom heeft LinkedIn wat trends op een rijtje gezet.

Virtuele interviews zullen waarschijnlijk blijven

Wie had begin 2020 verwacht dat je aangenomen kon worden zonder dat jij je werkgever daadwerkelijk in het echt gezien had? Werkgevers zagen je toch het liefst even in het echt. Bedrijven hebben in gezien dat het hebben van online sollicitatiegesprekken zo slecht nog niet is, in tegen deel, het kan juist super efficiënt zijn. Het scheelt beide partijen heel veel tijd en het is een fijne manier om een goede eerste indruk van elkaar te krijgen.

Zet jezelf online goed op de kaart

Blijven netwerken en jezelf online op de kaart zetten is en blijft belangrijk. Daarnaast is het up to date houden van je CV ook belangrijk. 2020 was ook het jaar dat mensen zich realiseerde dat je een netwerk wel degelijk online op kunt bouwen.

Zorg ervoor dat je een routine behoudt

Wanneer jij je baan kwijt raakt of opeens vanuit huis moet gaan werken, kan het zo zijn dat jij je routine verliest. Mensen vinden het over het algemeen erg prettig om een routine te hebben, het creëert stabiliteit. Daarom is het fijn voor jezelf om hetzelfde met een thuiswerkdag om te gaan zoals je om zou gaan met een kantoordag. Dus gewoon op dezelfde tijd opstaan, een lekkere douche nemen en een degelijke outfit aan trekken zodat je in die werk-flow blijft.

Jij kunt een voorsprong creëren

Professionals richtten zich meer dan ooit op online professionele ontwikkeling om zo een voorsprong te krijgen op de arbeidsmarkt. Sommigen werkten aan soft skills zoals interpersoonlijke communicatie of timemanagement, terwijl anderen gingen voor specialisatie in een specifiek vakgebied. In beide gevallen kun jij jezelf onderscheiden van de anderen.