In de huidige wereld, waar klimaatverandering en milieuproblemen iedere dag een gespreksonderwerp blijven, is duurzaamheid in de logistiek een cruciaal onderwerp geworden. Deze blog zal toelichting geven op een aantal van de activiteiten, ontwikkelingen en trends binnen duurzaamheid in de logistiek.

Verminderen van uitstoot
Een van de grootste uitdagingen in de logistiek is het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen die ontstaan door transport. Gelukkig nemen bedrijven verschillende maatregelen om dit probleem nu al aan te pakken. Zo maken ze bijvoorbeeld steeds meer gebruik van energie-efficiënte voertuigen en technologieën, geoptimaliseerde routes en proberen ze lege ritten te verminderen. Deze maatregelen verbeteren niet alleen de efficiëntie van logistieke activiteiten, maar verminderen ook de uitstoot. De eerste stappen zijn veelbelovend!

Het gebruik van alternatieve brandstoffen
Een andere belangrijke ontwikkeling in de logistiek is het gebruik van alternatieve brandstoffen. Steeds vaker stappen bedrijven over op duurzame brandstoffen, zoals elektriciteit, waterstof en biobrandstoffen, om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Hierdoor vermindert tegelijk de uitstoot van broeikasgassen, een win-winsituatie. Elektrische voertuigen winnen bijvoorbeeld snel aan populariteit als duurzaam alternatief voor diesel- of benzinevoertuigen.

Inzicht in de supply chain
Het optimaliseren van de supply chain is erg belangrijk voor het verminderen van verspilling, het minimaliseren van transportafstanden en het verbeteren van efficiëntie. Bedrijven maken tegenwoordig gebruik van technologieën zoals het Internet of Things (IoT) om realtime informatie te krijgen over het proces binnen de supply chain. Het gebruiken van geavanceerde analyses en voorspellende modellen helpt bij het optimaliseren van de voorraadniveaus, het plannen van efficiënte routes en het minimaliseren van onnodige transport. Door de supply chain te optimaliseren, kunnen bedrijven niet alleen kosten besparen, maar ook de milieu-impact van logistieke activiteiten verminderen.

Verpakkingsmateriaal en retourzendingen
Nog een belangrijke trend is het verminderen van verpakkingsmateriaal en het efficiënt beheren van retourzendingen. Het bevorderen van herbruikbare verpakkingen en het verminderen van overmatig gebruik van verpakkingsmateriaal helpt bij het verminderen van afval. Het optimaliseren van het retourproces en het hergebruiken of recyclen van geretourneerde producten vermindert verspilling en bevordert een circulaire economie. Deze twee trends vullen elkaar aan, waardoor bedrijven deze twee ontwikkelingen tegelijk kunnen implementeren.

Genoeg manieren waarop bedrijven in de logistiek kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de sector!