De lente gaat weer beginnen, maar wat heeft dit voor invloed op de werkvloer? In een gesprek met onze HR-medewerkster Sam zijn we hier wat dieper op ingedoken, met een focus op sfeer, productiviteit en welzijn van de werknemers.

Wat valt er op over de algemene sfeer op de werkvloer tijdens de lente?

Door het zonnetje dat langzaam door komt in de lente, merken we op dat onze collega’s meer energie krijgen. Door het betere weer gaan veel collega’s tijdens pauzes een frisse neus halen buiten, in de tuin zitten of een wandeling maken. Het effect hiervan op de werkvloer is positief, de sfeer wordt er beter door! Toch merk je dat het lekkere weer ook enkele uitdagingen met zich meebrengt. Af en toe zie je terug dat sommige collega’s moeite hebben om na een pauze in de buitenlucht hun concentratie op het werk te herpakken. Hoewel wij dit begrijpelijk is, is het wel van belang dat we ons werk kunnen blijven doen.

Zijn er vanuit HR initiatieven om het lentehumeur te stimuleren?

Op dit moment staat er niets vast op de agenda over lentehumeur. We hebben wel een idee in gedachten om de vitaliteit van ons team te verhogen. We zijn van plan om elke week een leuke buitensportactiviteit te organiseren. Zo kunnen we optimaal profiteren van het mooie weer en tegelijkertijd draagt dit bij aan zowel de fysieke als mentale gezondheid van onze collega’s. Daarnaast helpt het bij de teambuilding! We hebben dit plan in het verleden al eens opgestart, maar moesten het toen helaas afblazen vanwege slecht weer. Nu de lente weer gaat beginnen en de zon vaker schijnt, lijkt het ons een goede kans om dit initiatief opnieuw op te pakken. Naast dit idee denken we er ook over na om een grote lenteschoonmaak op kantoor te houden. Een nette werkomgeving helpt niet alleen voor de productiviteit van onze collega’s maar zorgt ook voor een fijnere werkplek.

Merk je verschil in afwezigheid of ziekteverzuim tijdens de lente?

Je merkt vooral dat in de winterperiode de meeste collega’s ziek worden, dit gebeurt vaak in vlagen. Dit kan komen door verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het koude weer. De winter is een periode vol met virussen zoals griep en verkoudheid. Door de kou zitten mensen meer binnen waardoor ziektes sneller worden verspreid. De afgelopen weken, richting de lente die nu eindelijk van start is, merken we dat het aantal zieken een stuk minder wordt. Het betere weer draagt hier zeker aan bij, mensen zijn steeds meer buiten. Dus naast dat collega’s vrolijker en energieker worden, zie je dat het fysiek ook beter gaat!

Ben jij op zoek naar een frisse start deze lente? Ontdek jouw volgende carrièremogelijkheid op onze website!