Terwijl thuiswerken vroeger alleen gebeurde als je echt niet anders kon, is het nu voor sommige bedrijven zelfs een secundaire arbeidsvoorwaarde geworden. Als Manager kan dit best lastig zijn, aangezien je niet precies kunt zien wat werknemers doen. Bij AXS Logistiek is thuiswerken nooit een probleem geweest. Wij hebben Harm gevraagd hoe hij hier tegenaan kijkt.
 
Er werken steeds meer mensen thuis, wat vind je hiervan?
Ik ben er zelf niet echt fan van. Voor mijn concentratie is het niet ideaal, dat is een persoonlijk dingetje, mijn concentratie is gewoon niet super goed. Daarnaast is binnen de functies die wij intern hebben het overleggen met het team heel belangrijk. Als je thuis werkt moet je collega’s bellen. Als hij of zij niet opneemt, duurt het allemaal veel langer. Op kantoor roep je even of loop je langs.
 
Hoe zit dat met functies die jullie extern hebben?
Kandidaten vragen er best vaak naar, maar thuis werken kan niet in elke functie. Als je een planner of een administratief medewerker bent, dan kan het soms wel. Zeker als transportplanner bijvoorbeeld, dan sta je veel in contact met de chauffeurs, dan hoef je niet per se te overleggen met mensen op kantoor. Als je echt moet overleggen en nauw met je team samenwerkt, dan is het niet ideaal.
 
Wat als iemand van jouw team vraagt of hij of zij thuis mag werken?
Ik zou allereerst nooit nee zeggen als iemand thuis wil werken. Ik vind flexibiliteit binnen werk en het team heel belangrijk. Als iemand om drie uur zegt: ‘’Ik kan echt niet meer’’, dan is het prima als je naar huis gaat en een andere dag een uurtje langer werkt. Roy en Milo kunnen super goed thuiswerken, dus dat is helemaal prima. Voor mensen die nieuw of minder ervaren zijn is het niet ideaal als je thuis werkt. Je zal dan veel vragen hebben, zonderde juiste antwoorden kun je je werk veel minder goed doen. Het ligt heel erg aan de persoon die thuis wil werken.
 
Ben je liever thuis of op kantoor?
Ja op kantoor natuurlijk! Niet alleen omdat het gezellig is, maar ook omdat het qua werk gewoon veel handiger is. Ik wil heel veel overleggen met mijn team, daarom ben ik meestal vijf dagen op kantoor. Als ik thuis werk, is dat vaak met reden. Soms vind ik het heel lekker, want sinds ik Manager ben komen er veel meer mensen naar je toe. Heel leuk (want je dag is super actief), maar als je thuis werkt heb je dat niet. Dan kom je echt aan je eigen werk toe. Ik begin dus ook vaak om 7 uur, omdat het dan nog lekker rustig op kantoor is.
 
Wat vind je het voordeel van thuiswerken?
Ik was vroeger altijd een beetje bang om in een 9 tot 5 baan terecht te komen. In de ochtend naar werk, om 5 uur naar huis, dan eten, sporten, slapen en dat de volgende dag weer. Daar kan ik heel slecht tegen. De flexibiliteit hier op kantoor weerhoudt je ervan om je zo te voelen. Als ik een middag ga thuiswerken, dan heb je toch een ander gevoel. Thuiswerken houdt mensen uit een sleur.
 
Geef je bepaalde tips voor thuiswerken?
Als iemand ervaren is geloof ik het wel. Als iemand minder ervaren is, dan bespreken we altijd een to-do lijst aan het begin van de dag en checken we aan het eind van de dag of alles gelukt is. Thuis heb je toch snel meer afleiding, sommige mensen kunnen het heel goed en voor de anderen is het wat moeilijker. Het ligt heel erg aan de persoon.
 
In hoeverre wordt er bij jou op kantoor thuisgewerkt? Laat het ons weten in de reacties.