Morgen vieren we Nationale Vrouwendag, en het is algemeen bekend dat de logistieke sector als een ‘mannenwereld’ wordt beschouwd, waar het motto ‘niet lullen, maar poetsen’ geldt. Nu werken we bij AXS Logistiek veel samen met mensen uit de logistiek. Hoe is dat voor onze vrouwelijke collega’s? We hebben het Milo en Marije gevraagd.

Ga je liever alleen naar de klant of neem je liever een mannelijke collega mee?
Milo: Het mannelijke gedeelte maakt me niet uit. Voor de gezelligheid onderweg vind ik het leuk als er een collega bij is, maar dat is niet per se dat ik een mannelijke collega erbij moet hebben omdat ik denk dat ik ondergeschikt ben als vrouw.

Marije: Ik ga eigenlijk nooit alleen, bij AXS Logistiek gaan we altijd samen op bedrijfsbezoek. Ik ga altijd samen met ‘één van de boys’, maar dat komt tegelijkertijd omdat er geen andere vrouwen zijn die mee kunnen.

Hoe vind je het om langs te gaan bij logistieke bedrijven?
Milo: Ik vind het sowieso altijd heel leuk om op locatie te zijn, dan krijg je meer mee van de sfeer en leer je iedereen van de afdeling kennen. Het is een mannenwereld, dus als vrouw zijnde moet je wat meer je mannetje staan, maar ik haal er ook vaak veel energie uit. Als ze daar denken: ‘komt er weer een of ander meisje aanlopen’, dan denk ik: ‘Try me’, weet je wel! Ik heb wel het idee dat ik soms wat harder moet werken omdat ik een vrouw ben. Als mannen langskomen bij een bedrijf praten ze vaker over voetbal etc., terwijl dat mij echt helemaal niets boeit. Ik denk dat ik daarom in eerste instantie wat minder die persoonlijke aansluiting heb.

Marije: Het is tof om bij verschillende bedrijven binnen te kunnen kijken, ieder bedrijf heeft toch net een andere werkwijze. Ik vind de branche interessant, het ene bedrijf focust zich volledig op transport en logistiek, het andere bedrijf bijvoorbeeld op het importeren en ‘warehousen’ van grondstoffen. Kortom, er is veel afwisseling te zien.

Hoe zou je de logistieke wereld omschrijven?
Milo: Ik vind het een hele indrukwekkende wereld. Toen ik op die terminals kwam zag ik al die grote containers en keek ik echt mijn ogen uit. Het is heel indrukwekkend en ook wel imponerend. Het is daarnaast een hele snelle wereld, omdat de logistiek altijd doorgaat. Er kan in een keer heel veel veranderen, daardoor moet je soms snel schakelen.

Marije: Het is wel een wat hardere wereld, niemand is op zijn mondje gevallen en iedereen is altijd eerlijk. Ik heb er zelf geen problemen mee omdat ik me er aardig mee kan levelen, maar je moet er wel tegen kunnen. Ik denk niet per se dat ik anders behandeld wordt als vrouw zijnde, ze vinden het eigenlijk altijd wel leuk dat er een keer een vrouw op de werkvloer staat in plaats van altijd die mannen.

Wat vind jij het leukste aan het contact met logistiek personeel?
Milo: Zeker in Rotterdam is iedereen heel direct, dat sluit heel erg aan met hoe ik ook ben. Dat is een deel Rotterdams denk ik, maar zeker ook een deel van hoe de logistiek is en hoe het in elkaar zit. Je hebt ook niet echt tijd om eromheen te draaien zeg maar.

Marije: Eigenlijk is het contact met logistiek personeel bijna het zelfde als met de logistieke klanten. Wat rauw, lekker recht door zee, afspraak is afspraak, etc. Je kan echt bouwen op de mensen.

Wat voor advies zou jij geven aan vrouwen die willen werken in de logistiek?
Milo: Ja, gewoon doen denk ik. Je moet niet op je mondje gevallen zijn. Als je bij een logistiek bedrijf gaat werken, moet je er wel tegen kunnen dat je vooral met mannen gaat werken. Ik probeer dit dus bij intakes ook wel te checken, of vrouwen dat aankunnen. Zo kunnen we kijken of vrouwen binnen een team passen waar voornamelijk mannen werken of dat een team waar grotendeels vrouwen werken beter bij hen past. Je ziet namelijk vaak wel dat er voornamelijk vrouwen werken op de customer service afdeling of in HR. Er is dus genoeg keuze.

Marije: Gewoon lekker doen! Je moet vooral niet bang zien voor al die mannen, zij vinden het juist hartstikke leuk als er een vrouw op kantoor is. Je moet jezelf niet laten tegenhouden en gewoon lekker je mannetje (of in dit geval je vrouwtje) staan!

Heb jij als vrouw de ambitie om te werken in de logistiek? Wij denken graag met jou mee over welk bedrijf het beste bij jou past. Ga naar de website en solliciteer!