Je hebt de sollicitatierondes doorstaan en bent enthousiast begonnen aan je nieuwe baan, maar al snel merk je dat het werk niet aan je verwachtingen voldoet. Je zit nog in je proeftijd en twijfelt sterk of dit de juiste keuze was. Is dit een rode vlag of zijn het slechts opstartproblemen? Wij spraken met Milo (26, Junior Accountmanager bij AXS Logistiek) over dit onderwerp. In deze blog geeft ze tips om te bepalen wat je beste volgende stap is.

Wat is eigenlijk een proeftijd? Een proeftijd is periode waarin zowel jij en je werkgever kunnen kijken of er een match is. Het is een afgesproken periode van maximaal 2 maanden aan het begin van je arbeidscontract waarin beide partijen de mogelijkheid hebben om de samenwerking op te zeggen. In het algemeen is de proeftijd een belangrijke fase om te evalueren of een nieuwe baan een goede match is, zowel voor de werknemer als de werkgever. Het biedt een soort ‘veiligheidsnet’ voor als de zaken niet zo lopen als gehoopt.

Waarom zijn mensen soms tevreden binnen hun proeftijd? Vaak komt dit door te weinig begeleiding, de werknemer weet dan bijvoorbeeld niet goed wat hij/zij moet doen en wordt aan het lot over gelaten. Daarnaast kan het ook komen door beloftes die niet waargemaakt worden of werkzaamheden die anders uitpakken dan initieel gedacht. Toevallig spraken we laatst een kandidaat die ons vertelde dat ze tijdens haar proeftijd bij haar nieuwe baan een andere ervaring had dan haar verwachtingen. We zijn toen meteen voor haar aan de slag gegaan!

Wat zijn de eerste stappen die je kan ondernemen als je niet tevreden bent? Allereerst: geef het aan! Ga naar de manager, leidinggevende of degene met wie jij het meeste contact hebt. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat je het fijn vindt als je meer begeleiding krijgt of benoemen dat je werkzaamheden tegenvallen. Wellicht kunnen zij kijken of ze er ander takenpakket kunnen maken. Je kan natuurlijk ook contact met ons opnemen. Als wij jou bij een bedrijf hebben geplaatst kan het soms fijn zijn om eerst met ons contact op te nemen. Dat is ook waar wij voor zijn. Wij willen het nauwe contact onderhouden met de kandidaten.

Zijn er risico’s als je je baan binnen de proeftijd wil verlaten? Eigenlijk niet, naast dat het heel vervelend dat het geen match is geworden tussen jou en je werkgever. Dit is het fijne aan een proeftijd: jullie hebben beiden de mogelijkheid om de arbeidsrelatie te beëindigen zonder de gebruikelijke opzegtermijnen of -vergoedingen. Onthoud wel dat je geen recht hebt op een WW-uitkering als jij zelf ontslag neemt.

Welke alternatieve oplossingen zijn er? Als je twijfels hebt over je nieuwe baan tijdens de proeftijd, hoeft het niet per se te betekenen dat je onmiddellijk moet opstappen. Er zijn verschillende alternatieve oplossingen die je kunt overwegen:
1. Zoals eerder besproken; ga in overleg met je leidinggevende;
2. Kijk of je taken en verantwoordelijkheden kunnen wijzigen;
3. Vraag extra trainingen aan. Misschien vind je het werk niet leuk omdat je nog niet bekwaam genoeg bent;
4. Verleng je proeftijd. In sommige gevallen is het mogelijk om de proeftijd te verlengen, dit geeft je meer tijd om te kijken of de baan bij je past;
5. Ga in overleg met HR. Bekijk welke mogelijkheden er binnen het bedrijf zijn;
6. Bekijk of er interne overplaatsingsmogelijkheden zijn. Soms past een andere afdeling of functie binnen hetzelfde bedrijf beter bij je. Informeer naar de mogelijkheden voor een interne overplaatsing.

Wat als je toch weg wilt? Waar moet je op letten? Als je er zeker van bent dat je weg wilt, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om de arbeidsovereenkomst goed door te nemen. Kijk of er specifieke voorwaarden zijn voor het opzeggen tijdens de proeftijd. Meestal kun je per direct opzeggen, maar het is toch slim om dit zwart op wit te hebben. Hoe zit het met de opzegging zelf? Moet dat schriftelijk? Hoewel een mondelinge opzegging vaak volstaat, raden we aan om dit schriftelijk te doen. Dit voorkomt misverstanden en je hebt een schriftelijk bewijs mochten er achteraf geschillen ontstaan.

Probeer ook altijd je relaties met je werkgever positief te houden. Je weet nooit wanneer je je ex-collega’s of leidinggevenden weer tegenkomt in je carrière. Wat betreft toekomstige werkgevers: wees voorbereid om uit te leggen waarom je de vorige baan tijdens de proeftijd hebt verlaten. Eerlijkheid en transparantie is hierbij belangrijk.

Mocht je een gesprek aan willen gaan omdat je twijfelt, op zoek bent of advies nodig hebt? Dan kan je altijd contact opnemen met mij of een van mijn collega’s op 010 – 205 45 75.