Na een akkoord over de voorwaarden voor het verlaten van de Europese Unie is er in het Verenigd Koninkrijk nog altijd geen goedkeuring gegeven door het Brits parlement. De Brexit-datum is al meerdere malen uitgesteld, maar nu lijkt er toch een einde te komen aan alle onzekerheid.

Per 31 oktober 2019 zal, naar alle waarschijnlijkheid, het Verenigd Koninkrijk niet langer bij de Europese Unie horen. Tja, dat is dan hun keus zou je denken? Klopt, maar toch gaat dit veel veranderingen met zich meebrengen. En deze veranderingen zouden nog wel eens héél goed uit kunnen pakken voor Nederland.

Geen akkoord (no deal)

Er is nog steeds een grote kans dat er geen afspraken gemaakt gaan worden over de Brexit. Dit betekent dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds uit de EU zal stappen, maar door middel van een no deal-Brexit. In dat geval kan er voor beide partijen onrust ontstaan. Lange wachtrijen in de havens en meer vertragingen bij het luchtverkeer zijn nog maar kleine voorbeelden hiervan. Nederland plukt hier de vruchten van. Voor ons, en zeker voor de logistieke sector, zal de Brexit gepaard gaan met een hoop voordelen.

Werken in de logistiek? Bekijk snel de laatste vacatures.

Nieuwe banen?

Dan zien wij je denken: “banen voor het grijpen?”. Inderdaad verwacht je deze wenteling niet direct bij de uitstap van een land uit de EU. Wanneer je alle feiten naast elkaar op een rijtje zet wordt het een stuk duidelijker. Door deze no deal zal het Verenigd Koninkrijk zo’n 100.000 banen mislopen. Deze banen, die gecreëerd zouden worden door grote bedrijven uit Amerika, Azië en Europa, zullen nu ergens anders naartoe verhuisd worden. Dit komt mede door de vele obstakels voor deze bedrijven wanneer zij hun kantoren vestigen in een land dat niet meer bij de EU hoort. Denk hierbij aan veel meer documentatie, nieuwe regel- en wetgeving en het verhuizen van expats wordt een stuk complexer.

Nederland kan profiteren

Veel grote internationale bedrijven, die hun hoofdkantoor willen vestigen in de EU, zullen het Verenigd Koninkrijk bij een no deal-Brexit toch echt gaan mijden. Deze bedrijven zullen op zoek gaan naar een ander geschikt land. Een land met een grote haven en directe toegang tot open water? Een internationale luchthaven? Een goede infrastructuur? Juist, Nederland! Hierbij heeft Nederland een betere arbeidsmarkt dan veel andere Europese landen waardoor het nu al door veel grote bedrijven aangewezen wordt als hét vestigingsland.

Bron: https://www.logistiek.nl/logistieke-dienstverlening/nieuws/2019/01/harde-no-deal-brexit-dit-zijn-de-gevolgen-voor-logistiek-nederland-101166635