AXS Logistiek werkt samen met meerdere zuster labels, zo ook met HBO Young Professionals. In Breda is deze samenwerking nu een aantal jaren onderweg, maar hoe is deze tot stand gekomen? Hoe ziet deze samenwerking er nu uit? Sander en Alexander vertellen je meer in deze blog.

Kunnen jullie ons vertellen over jullie samenwerking toen jullie nog samen bij AXS Logistiek werkten? Hoe was jullie dynamiek en hoe werkten jullie samen om doelen te bereiken?

A: In de periode voor onze samenwerking kenden we elkaar al wel, omdat ik bij ons oude label in Den Haag werkte en Sander in Rotterdam. Hierna kwamen we samen in Breda te werken bij AXS Logistiek. Voor mij zou dit een project zijn van zes maanden, maar tijdens de samenwerking merken we op dat moment dat we elkaar erg veel aanvulden. Vanaf september 2019 hebben we besloten deze samenwerking voort te zetten in Breda.

S: Ja, klopt. Ergens in die periode is de vaste samenwerking ter sprake gekomen en vanaf 2020 zijn we vol gas gaan geven! In het begin zaten we nog maar met in totaal zes collega’s, waarbij ik en Alexander meer ervaring hadden dan de mensen om ons heen. Toen hebben we het werk eigenlijk verdeeld. Alexander begeleidde een aantal collega’s en ik begeleidde een aantal collega’s, Alexander had zijn eigen klanten en ik had mijn eigen klanten. Alle beslissingen die werden genomen bespraken we wel met elkaar, erg fijn om even te sparren en draagvlak bij elkaar te creëren.

Wat waren de belangrijkste redenen achter de beslissing om een HYP Breda te starten? Hoe verliep de overgang naar het werken binnen hetzelfde pand, maar bij andere labels?

S: Het ging echt in een razend tempo. We zijn met AXS Logistiek verhuisd, toen zijn we gegroeid van tien naar dertig medewerkers. Die groei duurde ongeveer zeven maanden, daarin had ik Alexander echt niet kunnen missen. Vanaf dat punt zijn we met HYP Breda begonnen.

A: De overgang naar HYP Breda begon in oktober 2021, in 2022 werd het dan echt officieel. Ik ging op dat moment van een mooi portfolio van klanten bij AXS Logistiek, naar een complete herstart bij HYP Breda. Het team was kleiner, ik moest meer dingen zelf doen en ik kreeg weer een andere manier van werken.

S: De processen zien er natuurlijk heel anders uit als je werkt met dertig personen of met drie personen. Alle werkprocessen veranderen. Met twee of drie personen weet je veel beter waar iedereen mee bezig, met een veel groter team moet er meer gecommuniceerd worden en bijvoorbeeld meer worden vastgelegd.

A: HYP Breda begon dus met een kleiner team, maar begon echt vorm te krijgen toen het team groeide en we verkasten naar het pand hiernaast. In eerste instantie was het nog niet ideaal, we hadden bijvoorbeeld geen deuren naar het andere pand toe. Overal voor moeten omlopen, dat is totaal niet efficiënt. De samenwerking tussen de labels is pas echt goed gaan lopen toen het team bij HYP Breda groeide en we de tussendeuren kregen.

Hoe hebben jullie de samenwerking tussen AXS Logistiek en HYP Breda opgezet? Wat zijn de voordelen geweest van het hebben van twee nauw samenwerkende bedrijven in hetzelfde pand?

S: Nu vullen beide labels elkaar perfect aan. De filosofie en gedachte waarmee we ooit gestart zijn, daarmee vorm de samenwerking zich nu langzaamaan. We willen bij een partner in principe zo veel mogelijk vacatures kunnen invullen. Stel we hebben een partner bij AXS Logistiek, de kans is groot dat zij naast logistiek – en supply chain vacatures ook sales, marketing, HR of finance open hebben staan. Deze vacatures zouden we voorheen nooit kunnen hebben opgepakt, maar dat lukt nu dus wel met HYP Breda. Bij bezoeken aan partners gaan nu vaak medewerkers van beide labels mee, bij nieuwe potentiële partners worden alle labels besproken en de huidige partners worden steeds bewuster van het feit dat we meerdere labels hebben. De samenwerking verloopt nu dus erg goed! Nu is het vooral belangrijk dat we de visie die wij hebben uitdragen naar de collega’s op de werkvloer, zodat zij dit in de praktijk goed oppakken.

A: We proberen er daarnaast echt één team van te maken. We zijn verschillende bedrijven, maar we doen alles samen.

S: We hebben panden naast elkaar die aansluiten, we hebben samen pauze, we hebben samen bedrijfsuitjes, we hebben een voetbalcompetitie samen, we hebben één HR-afdeling, we hebben één Marketingafdeling, mensen kunnen intern een transfer maken naar een ander label, we delen de spreekkamers en ga zo maar door. Ik heb het idee dat het daadwerkelijk voor iedereen voelt alsof ze werken bij hetzelfde bedrijf, daarom werkt iedereen zo nauw samen met elkaar.

Hoe is de samenwerking tussen jullie als twee managers momenteel? Hoe werken jullie samen om ervoor te zorgen dat zowel het AXS Logistiek als HYP Breda succesvol zijn? Zijn er specifieke strategieën of processen die jullie hebben geïmplementeerd om deze samenwerking te bevorderen?

A: Ik ben van mening dat onze samenwerking steeds beter wordt. We leren elkaar steeds beter kennen en steeds meer waarderen. Daarnaast kunnen we beiden andere keuzes maken in onze eigen business en het dan loslaten. Ik neem soms andere beslissingen bij HYP Breda dan dat Sander neemt bij AXS Logistiek, en dat vinden we prima. AXS Logistiek is net een aantal jaar langer in ontwikkelingen, Sander heeft over het algemeen de stappen die ik nu maak al een keer doorlopen. Dat maakt de opzet van HYP Breda iets makkelijker, dat helpt zeker bij de samenwerking.

S: Hoe is het tussen ons gegroeid? Het zat tussen ons eigenlijk altijd al goed, dat moet ook wel als je dit soort samenwerkingen aan wil gaan. Het leren van je persoonlijke groei en de groei van de business heeft onze samenwerking zeker verbeterd. Het sparren, het eens zijn, het oneens zijn, we respecteren elkaar mening en respecteren het feit dat we anders tegen bepaalde zaken aankijken. We vullen elkaar daarin goed aan, daarom hebben we een stevige organisatie kunnen wegzetten.

A: Het klinkt wat cliché dat je iemand moet zoeken met andere karaktereigenschappen dan jij voor een succesvolle samenwerking. Bij ons is dit wel echt het geval, dit zien anderen ook. We zijn verschillend maar in die verschillen kunnen we elkaar goed vinden. We hebben daarentegen wel één duidelijke overkoepelende eigenschap: we zijn nogal opportunistisch, ‘we zien eigenlijk alles wel gebeuren.’ Dat is de basis van iets succesvols, ergens in geloven al zeggen anderen er geen vertrouwen in te hebben.

Hoe zien jullie de samenwerking tussen AXS Logistiek en HYP Breda voor je in de toekomst?

A: Ik denk dat we in de toekomst nog meer als één bedrijf gaan werken. Ik geloof dat iedere vestiging meerder labels zou kunnen hebben, in diverse branches. Een vestiging zou dan één overkoepeld manager hebben met daaronder labels met een eigen unitmanager. Ik denk dat je de samenwerking nog meer zou stimuleren.

S: Zeker mee eens. Doordat we nu twee labels hebben, geef je het interne personeel meer uitdaging. Als een collega denkt niets meer te kunnen leren, kan er altijd gekeken worden naar een interne transfer. Dit is recent voor het eerst gebeurd en het heeft erg positief uitgepakt. Dit zou in de toekomst nog vaker kunnen gebeuren.