Van Game Developer tot een baan bij AXS Logistiek: Het inspirerende pad van Max. In dit interview vertelt Max meer over de reis die hij heeft afgelegd van stagiaire naar functioneel beheerder. Max laat zien hoe zijn passie voor IT en zijn sociale vaardigheden perfect samenkomen in zijn rol bij AXS Logistiek, waar hij zich richt op het optimaliseren van werkprocessen en het gebruik van data.

Kun je iets meer vertellen over hoe je als stagiaire bent begonnen bij AXS Logistiek?
Natuurlijk! Ik volgde de minor Sales en Accountmanager in Rotterdam. Een deel van die minor bestond uit het voorbereiden van verkoopgesprekken. Het idee was dat je naar een echt bedrijf ging en daar je product ging verkopen. Ik had zo’n gesprek met Patricia van AXS Logistiek. Het ging best goed, maar ik ben niet zo sterk in onderhandelen. Na afloop vroeg Patricia me of ik nog op zoek was naar een stage. Ik antwoordde: “Ja, maar niet binnen jullie vakgebied, ik ben eigenlijk een IT’er.” Toen vertelde Patricia dat ze wel iets voor mij had bij AXS Logistiek. Zo is het contact begonnen. Voor mij was het belangrijk om een stageplek te vinden waar ik het leuk zou hebben. Ik kende wat mensen van dezelfde minor die hier een bijbaan hadden en zij hadden het allemaal erg naar hun zin. De keuze was dus snel gemaakt.

Wat voor opdracht kreeg je hier?
We werken met een ATS-systeem, een programma waarmee we sollicitanten en klanten beheren. Het huidige systeem moest vervangen worden. Het was aan mij om te beoordelen of het echt aan vervanging toe was en wat het beste alternatief zou zijn. Ik kreeg de taak om dat proces te verduidelijken en te begeleiden, zodat we meer uit het ATS-systeem kunnen halen dan we op dit moment doen.
Ik houd me nu voornamelijk bezig met het optimaliseren van onze werkprocessen en het gebruik van data. Moeten we vertrouwen op gevoel of kunnen we meer gebruikmaken van data? Het is mijn taak geworden om alles te digitaliseren. Ik moet bijvoorbeeld onderzoeken waar de meest interessante kandidaten zich bevinden, welke opleidingen ze hebben gevolgd, hoeveel ervaring ze hebben en welke factoren zorgen voor succesvolle matches.

Vind je het leuk om te doen?
Absoluut! Het is heel anders dan ik had verwacht, ik heb namelijk een opleiding gedaan in game development. Mijn droom is eigenlijk altijd hetzelfde geweest: het maken van games voor PlayStation. Tijdens die studie kwam ik er echter achter dat het constant achter de laptop coderen, zo’n 40 uur per week, niet helemaal bij mij paste. Ik ben iemand die graag sociaal bezig is, daarom ben ik gaan zoeken naar een combinatie van IT en sociaal zijn. Op die manier ben ik bij Business IT & Management terechtgekomen. Die studie richt zich op het verbinden van bedrijven met de IT-afdeling.

Heb je het gamen helemaal opgegeven?
Ik vind de gaming industrie nog steeds leuk, maar er zijn maar weinig banen in die branche te vinden. Ik ben me gaan focussen op wat ik echt leuk vind om te doen, namelijk mensen dingen uitleggen en ervoor zorgen dat ze begrijpen waarom we doen wat we doen.

Heeft je mbo-opleiding je hierbij geholpen?
Mijn opleiding heeft ervoor gezorgd dat ik basiskennis heb van zowel IT als bedrijfskunde, zodat ik met beide partijen kan communiceren. Dankzij mijn achtergrond op MBO-niveau kan ik niet alleen praten over deze onderwerpen, maar ook deelnemen aan bijvoorbeeld het bouwen van websites en programmeren.

Wat vind je leuk aan IT?
Binnen dit bedrijf wordt er veel op gevoel gewerkt. Ik denk dat het goed is om te onderzoeken of data het gevoel van de medewerkers hier kan ondersteunen. Bijvoorbeeld, komen de mensen die wij aan een baan helpen voornamelijk uit de regio Rotterdam? Wat is hun opleidingsniveau en leeftijd? Dat soort zaken. Persoonlijk contact blijft belangrijk, maar je kunt niet achterblijven op het gebied van technologie.

Je hebt je stage hier afgerond en hebt nu een bijbaan. Verandert er iets voor jou?
Ik ben van stagiaire naar functioneel beheerder gegaan. Nu richt ik me meer op interne zaken binnen het bedrijf. Zo ben ik betrokken bij het ontwikkelen en onderhouden van de website en ik houd me bezig met externe partijen waarmee we samenwerken op het gebied van systemen. Mijn rol verandert niet veel, maar ik kan me nu wel voor de volle 100% richten op mijn werk.

Hoe zie je de toekomst voor je?
Als bedrijf hebben we plannen om te groeien. Ik denk dat het op de lange termijn goed zou zijn om een eigen IT-afdeling te hebben. Ik hoop dat mijn werkzaamheden daarbij zo belangrijk zijn dat er behoefte is aan een IT-afdeling, dat zou ik echt heel leuk vinden. Ik ben dol op het persoonlijke aspect hier. We hebben regelmatig uitjes met het bedrijf en elke vrijdag borrelen we gezellig samen, dat vind ik erg leuk en belangrijk in een bedrijf.