De Coronaperiode.. Kun je hem je nog herinneren? Het verplicht testen, tot in quarantaine, geen handen schudden maar ellebogen, 1,5 meter afstand, en je handen wassen, wassen en nog eens wassen. Het was een bijzondere periode, die ieder persoon en ieder bedrijf weer op een andere manier heeft meegemaakt. Hidde Kloet vertelt hoe dit voor AXS Logistiek was en hoe hij dit persoonlijk heeft ervaren.
 
Hoe heb je de coronaperiode ervaren?
Hoe ga ik dit netjes zeggen.. uitdagend. In het begin was de coronaperiode voor ons intern ook nieuw. Thuiswerken deden we als de CV-monteur kwam bijvoorbeeld, maar structureel thuiswerken deden wij helemaal niet. Dat was nieuw. Hoe functioneert iedereen thuis, en hoe zorg je ervoor dat iedereen een goede thuiswerkplek heeft. Dat was een heel geregel. We hebben die periode al ons personeel behouden in de hoop dat het tijdelijk zou zijn. Sterker nog, we hebben een aantal contracten verlengd, wat best een risico was. Je functie veranderde wel; waar je eerst vacatures in zou vullen moest je nu opeens acquisitie gaan doen. Daarom zijn er wel een aantal mensen vrijwillig weg gegaan. Het werd een hele andere samenwerking met je klanten.
 
Heel veel vacatures werden in die periode op pauze gezet, ik denk wel 80 of 90%, echt heel erg veel. Bedrijven hadden in die periode niet de intentie om iemand aan te nemen omdat niemand wist waar die aan toe was. Voor ons was het heel belangrijk dat de kandidaten die via ons werkten hun werk uit konden blijven voeren, dat is gelukkig gelukt, we hebben geen ontslagen of opzeggingen gehad van mensen die vanwege covid zijn ontslagen. Dat was positief. Wel werden er destijds andere mensen ontslagen vanwege de onzekerheid. Uiteindelijk is de logistiek afhankelijk van de economie, en wat gingen we doen in de covidperiode? Kopen, kopen, kopen. Spullen kopen, je kon je geld niet uitgeven aan de horeca of aan vakanties. Dus mensen gaven hun geld wel uit, maar aan spullen. Er is dus mega veel gekocht aan goederen, en die moesten van a naar b. Dus het werd super druk in de logistiek en we kregen heel veel vacatures. Op een gegeven moment waren alle mensen die hun baan kwijtgeraakt waren weer aan de slag en hadden we super veel vacatures openstaan maar weinig kandidaten. We hebben toen veel mensen uit de horeca geholpen die een overstap wilde maken. Het is heel fijn dat wij daar een bijdrage aan konden leveren.
 
In de logistiek was thuiswerken altijd een soort taboe. Dus ook die bedrijven moesten zich allemaal aan gaan passen. Wij hadden bij AXS Logistiek het geluk dat we alles gewoon al in huis hadden, dus iedereen had een eigen laptop met tweede scherm op kantoor. We moesten het dan alleen nog maar naar huis verplaatsen. Veel bedrijven hadden nog desktopcomputers, dan kun je niet eens thuiswerken. Logistiek viel wel in de categorie van bedrijven die gewoon hun werk nog moesten kunnen blijven doen, net zoals die van de zorg en het onderwijs bijvoorbeeld. Dus ze mochten wel naar kantoor, maar dan moet je er ook over nadenken of je dat wilt, stel corona breekt uit op je afdeling dan zit de hele afdeling straks thuis. Het was op een gegeven moment heel erg puzzelen. Heel veel bedrijven zijn toch gaan thuiswerken. Dus de logistiek lag niet stil, want dat gaat altijd door. Maar de arbeidsmarkt lag stil vanwege de onzekerheid. Daarna werd het juist mega druk omdat mensen allemaal spullen gingen kopen. Wat dat betreft was het vrij uitdagend.
 
En hoe ging het op kantoor? 
We werkten in shifts. Dus dat betekent dat nooit het hele kantoor er was. We maakten groepjes die met elkaar op kantoor mochten werken en daar maakten we een rooster voor. Mijn team was er twee dagen bijvoorbeeld, en toen was de rest van het kantoor leeg en dan zaten er meerdere bureaus tussen de mensen. Dan zat je wel verspreid op een veel te groot kantoor met zijn allen, maar dan was je wel even uit je thuisomgeving. Ik denk dat dat voor de mentale gesteldheid van collega’s ook wel geholpen heeft. Anders zit je gewoon altijd thuis. Om bij ons op kantoor te komen hebben we nagedacht over hoe we hier mensen zouden kunnen krijgen zonder dat ze het OV moesten gebruiken. Dus of we mensen een auto konden geven bijvoorbeeld. Puur ook om mensen er thuis even uit te halen. Dat heeft ook voor mezelf heel erg geholpen, ik zat thuis met twee hele jonge kinderen, dan is thuiswerken niet heel erg relaxed. Mijn huis was ook niet thuiswerken ready. Ik kon daar niet rustig mijn ding doen. Wat dat betreft was het voor iedereen heel uitdagend. We hebben in shifts gewerkt totdat de lockdowns voorbij waren.
 
Heeft het een specifieke impact op jou als persoon gehad? 
Corona was voor iedereen heel raar, het heeft heel lang geduurd terwijl niemand wist hoelang het zou duren. Het heeft zeker een impact op mij gemaakt. Toevallig was mijn zoontje net geboren, dus ik heb er ook een hele mooie herinnering aan overgehouden. Ik heb namelijk momenten met mijn zoontje meegemaakt, die ik anders gemist zou hebben omdat ik op kantoor zou zijn. We kunnen met zijn allen blijven hangen in het negatieve, maar voor mij is het niet alleen maar negatief geweest. Maar ik denk ook als je student bent geweest in Covid, dat je studentenleven wel voor een deel weg is. Zij zullen er minder positieve herinneringen aan hebben. Als jouw leven in een bepaalde fase zit waarin je veel thuis wil zijn, dan kan het een fijne periode geweest zijn, maar als je juist op stap wilde of op het punt stond een wereldreis te maken bijvoorbeeld dan was het heel rot.
 
Hoe denk jij dat AXS hieruit is gekomen? 
Het eerste jaar van Corona was voor de arbeidsbemiddeling gewoon geen goed jaar, dat heeft een hoop gekost. We hebben het niet helemaal kunnen compenseren de jaren erna. Maar het heeft vooral voor de bedrijfsvoering winst opgeleverd. We waren heel erg bezig met hoe we het leven van collega’s zo leuk mogelijk konden maken. Met thuiswerken heeft het wel een extra optie opgeleverd wat voor veel mensen interessant kan zijn. We waren al flexibel in werktijden, daar zijn we nog een stapje verder in gegaan om ervoor te zorgen dat het voor iedereen zo fijn mogelijk is. Qua organisatie heeft het een boel opgeleverd. Normaal gesproken hoor je je collega’s alles zeggen en ben je op de hoogte van alle processen, toen opeens niet meer. Je bent op een andere manier gaan samenwerken en gaan documenteren om ervoor te zorgen dat je in ieder geval alles wist van elkaar.