Ingrid: “Als je dertig jaar meeloopt zie je zeker verschillen.”

Ingrid loopt ondertussen iets meer dan dertig jaar mee in de logistiek. Gedurende die tijd heeft ze veel meegemaakt. Toen Ingrid begon in de logistiek, had ze een stuk minder vrouwelijke collega’s dan nu. “Een mooie ontwikkeling!” zegt Ingrid zelf. Naast deze ontwikkeling, is Ingrid zelf In haar tijd op verschillende afdelingen ook heel wat ontwikkeld. Benieuwd naar haar ervaringen als vrouw in de logistiek en wil jij weten wat de mogelijkheden zijn qua zelfontwikkeling in de logistiek? Lees verder!

Hoe ben je in de logistiek terecht gekomen?
“Dat is eigenlijk heel grappig!” vertelt Ingrid, die momenteel in Lommel (België) woont. “Ik deed een opleiding richting informatrice/baliemedewerker via Schoevers. Na deze opleiding ben ik terechtgekomen bij Phillips Transport. Zij zochten daar een nieuwe collega en het leek mij erg leuk om met chauffeurs te werken, daardoor was het voor mij een erg makkelijke keuze. Ik ben daar uiteindelijk begonnen als baliemedewerker voor de chauffeurs, zo ben ik de logistiek in gerold.” Na haar eerste baan in de logistiek, is Ingrid verkast naar de TNT. “Bij de TNT, heb ik uiteindelijk 26 jaar gewerkt! Ik ben daar begonnen op de exportafdeling, vervolgens bij de customer service aan de slag gegaan en geëindigd als managementassistente. Na de overname van TNT moest ik daar helaas stoppen.” Niet getreurd, uiteindelijk kwam Ingrid bij AXS Logistiek terecht. “Na kort voor een ander bedrijf te werken, kwam ik uit bij AXS Logistiek. Daar heeft Jaïr me geholpen aan een baan bij UPS, nadat een eerdere uitdaging qua reistijd toch niet ideaal bleek. Jaïr heeft zich altijd goed ingezet voor me, daar ben ik hem echt ontzettend dankbaar voor!”

Wat vind je eigenlijk zo leuk aan de logistiek?
“Echt waar, iedere dag is anders. Echt iedere dag!” Ingrid lacht van oor tot oor wanneer ze die zin uitspreekt. “Daarnaast ontmoet je veel mensen, vooral veel chauffeurs. Na het behalen van mijn diploma tot junior declarant kwamen er meteen veel specifieke situaties bij kijken, die dus eigenlijk ook altijd anders zijn. Iedere case is een compleet nieuwe situatie. De variatie binnen de logistiek maakt het voor mij iedere dat weer interessant en die variatie ervaar je eigenlijk binnen alle rollen.”

Je loopt al heel wat jaren mee in de logistiek, hoe heb je jezelf ontwikkeld?
“Ik heb de basisopleiding tot declarant afgerond, dit betekent dat ik nu officieel Junior Declarant ben. Daarnaast heb ik in mijn loopbaan al een hoop cursussen, lezingen en trainingen gevolgd. Denk hierbij aan cursussen over batterijen, belangrijke trainingen over ecoterms, trainingen over gevarengoed, cursussen over de C-BAM, ga zo maar door. Daadwerkelijk ‘training on the job’! Bij iedere werkgever leer je er weer iets nieuws bij, zo blijf je ontwikkelen.”

Zie je verschillen in het aantal vrouwen in de logistiek t.o.v. toen?
“Zeker, als je al ongeveer dertig jaar meeloopt in de logistiek zie je zeker verschillen. Toen ik in deze sector begon zag je vooral dat de vrouwen voornamelijk actief waren binnen het verwerken van gegevens en dat de mannen vaker de leidinggevende rollen hadden.” Vertelt Ingrid. “Tegenwoordig zie ik meer vrouwen in de logistiek, zo ook met hogere banen. Het is zeker meer gladgetrokken, mijn huidige manager is toevallig ook een vrouw. De toename in het aantal vrouwen binnen de logistiek komt denk ik vooral door de toenemende interesse vanuit de vrouwen zelf. Als je ergens geïnteresseerd in bent, ga je je erin verdiepen. Dat laatste gebeurt steeds meer.” Ingrid benadrukt nog wel dat de tijd ook wat is veranderd. “Vroeger had de vrouw de wat meer ‘traditionele taken’ in bijvoorbeeld het huishouden en het zorgen voor de kinderen. Tegenwoordig willen vrouwen echt carrière maken, daarin maken ze dus ook zeker de keuze voor de logistieke sector!”

Welk advies heb je voor vrouwen die de logistieke sector willen betreden?
“Ik zou zeggen dat je vooral een opleiding moet volgen en jezelf erin vast moet bijten. Toen ik zelf eenmaal een extra papiertje had, gingen er veel meer deuren voor me open. Daarnaast wil ik zeggen dat het in de logistiek echt niet zo’n mannenwereld is als vaak gezegd wordt, dus trek je daar vooral niets van aan! Gewoon doen! Ik heb mezelf ontwikkeld vanaf baliewerk, naar een importafdeling, als vrouw in de logistiek. Als ik het kan, kan jij het ook!”

Wil jij net als Ingrid jezelf ontwikkelen binnen de logistiek en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Ga naar onze vacaturepagina en solliciteer direct!