Anita werkt al ruim 30 jaar in de logistiek en vertelt in dit interview over haar ervaringen en wat haar aantrok in deze dynamische sector. Wat begon als een praktische keuze, groeide uit tot een rol waarin ze echt op haar plek zit. Ze deelt haar inzichten over de veranderingen in de sector en de uitdagingen die ze heeft meegemaakt in de logistiek. Benieuwd naar Anita’s kijk op het vak? Lees snel verder en ontdek haar verhaal!
Hoe ben je terechtgekomen in de logistieke sector en wat sprak je aan in dit vakgebied?
Ik zit al ongeveer 30 jaar in de logistieke sector. Toen ik destijds begon was ik op zoek naar een functie in de avonduren omdat dit goed te combineren was met de zorg voor mijn kinderen. Zo ben ik begonnen in de logistiek, waar ik in de avonden onder andere de planningen heb verzorgd. Wat me toen meteen aansprak, was de afwisseling in het werk. In mijn rol als assistent-planner kreeg ik steeds nieuwe uitdagingen, wat het werk dynamisch en interessant maakte.
Kun je iets vertellen over je huidige functie en het takenpakket dat daarbij hoort?
In mijn huidige functie als declarant ben ik verantwoordelijk voor het voorbereiden en controleren van alle benodigde documenten. Ik zorg ervoor dat alles klaarstaat en goed is voorbereid, met extra aandacht voor de details die belangrijk zijn voor een soepel logistiek proces. Wat ik erg leuk vind aan mijn werk, is de voldoening die ik krijg als ik een taak kan afronden. Aan het eind van de dag krijg ik veel energie van een afgewerkte takenlijst.
Heb je het gevoel dat er verschil zit in de manier waarop mannen en vrouwen worden benaderd binnen de logistiek? Bijvoorbeeld bij de verdeling van taken of verantwoordelijkheden?
Over het algemeen merk ik weinig verschil in de manier waarop mannen en vrouwen worden benaderd in de logistiek, bijvoorbeeld bij de verdeling van taken en verantwoordelijkheden. Wat ik wel heb opgemerkt, is dat er soms een verschil zit in de beloningen voor hetzelfde werk.
Bij een vorige werkgever, waar ik langer heb gewerkt, heb ik dit verschil ook echt ervaren. Toen heb ik het ook aangekaart en hoewel er uiteindelijk wel iets aan werd gedaan, kostte het behoorlijk wat moeite om dat voor elkaar te krijgen. Dit omdat dit onderwerp vaak naar links wordt geschoven en mannen er vaak lacherig over doen.
Heb je ooit uitdagingen of vooroordelen ervaren als vrouw in de logistieke sector? Zo ja, hoe ben je daarmee omgegaan?
Ja, ik heb als vrouw in de logistieke sector soms te maken gehad met uitdagingen en vooroordelen. Vooral wanneer het over geldzaken gaat, merk ik dat er vaak lacherig op gereageerd wordt, met opmerkingen zoals dat vrouwen meestal parttime werken of verantwoordelijk zijn voor de kinderen. Dat soort grappen geeft aan dat er nog steeds een stigma heerst, maar dat hoor je vooral wel van de ‘oudere generatie mannen’. Uiteindelijk wordt het onderwerp wel serieus genomen, maar het blijft vervelend om eerst door die vooroordelen heen te moeten breken.
Denk je dat de logistieke sector aantrekkelijk is voor vrouwen? Wat zou er volgens jou kunnen veranderen om dit te verbeteren?
Ik denk dat de logistieke sector steeds aantrekkelijker wordt voor vrouwen, hoewel er nog verbeteringen mogelijk zijn. Vanuit mijn ervaring zie ik dat er wel een generatieverschil is; oudere mannen hebben vaak nog een traditionele kijk op de rol van vrouwen in deze sector, terwijl jongere mannen hier flexibeler in zijn en het beter begrijpen.
Zie je specifieke voordelen of kwaliteiten die vrouwen met zich meebrengen in de logistiek, die misschien minder vaak worden benadrukt?
Ja eigenlijk wel, vrouwen brengen belangrijke kwaliteiten mee in de logistiek, zoals gestructureerd werken en multitasken. Vaak werken vrouwen taak voor taak netjes af, terwijl ik merk aan mannelijke collega’s dat ze sneller geneigd zijn om verschillende dingen door elkaar te doen. Die zorgvuldige aanpak van vrouwen heeft wel een echte meerwaarde.
Wil jij net als Anita jezelf ontwikkelen binnen de logistiek en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Ga naar onze vacaturepagina en solliciteer direct!