Het switchen van baan; hoe pak je dat aan?

We zijn het grootste gedeelte van ons leven aan het werk. Gemiddeld werken we ongeveer 55.000 – 60.000 uur in ons leven, dan is het belangrijk dat je je werk wel leuk vindt. Wat als dit niet zo is? We vroegen Sander Rook naar zijn tips als je merkt dat je je werk niet meer leuk vindt.

Kan je ons iets vertellen over je carrière?

Ik was ongeveer 13 toen ik begon met werken, kranten en folders rondbrengen. Dit heb ik gedaan tot mijn 16e, waarna ik ben gaan werken bij een autoverhuurbedrijf. Ik was eerst vooral auto’s aan het wassen, maar toen ik 18 werd en mijn rijbewijs haalde werd het werk al snel veel meer divers. Auto’s wegbrengen, busjes wegbrengen, verhuiswagens rijden, ga zo maar door. Een klein minpuntje was de wekker van 6:30 op de zaterdag, want ik dronk op de vrijdagavond altijd graag een biertje met mijn vrienden. Desondanks stond ik altijd stipt op tijd op het werk. Ik heb daar in ieder geval wel erg veel geleerd, dingen zoals klantcontact, boekingen maken, administratie bijhouden, zakelijk en particulier scheiden, bellen, documentatie op orde houden, etc. Ik vond het echt leuk werk!

Nadat ik klaar was met mijn opleiding ben ik vanaf mijn 20e begonnen bij een verzekering, daar heb ik een jaartje gewerkt. Ik vond dit niet echt leuk, ik vond het te veel repetitief werk en er waren zo veel verschillende verzekeringen waar ik mee moest werken, ik kon mijn ei er echt niet kwijt.

Ik ben in 2014 terecht gekomen bij AXS Logistiek, 9 jaar geleden. Ik begon toen op het kantoor in Rotterdam, de organisatie was toen nog heel klein. We zaten toen met 6 werknemers op kantoor. Ik begon daar direct met kandidaten én klanten te werken en ben toen (deels onbedoeld) de logistiek ingerold. Langzaam maar zeker groeide het team, ik mocht mensen inwerken omdat ik op dat moment een van de weinige fulltimers was. Na een tijdje kreeg ik de vraag of ik leidinggevende wilde worden, toen was ik 23 jaar. Ik twijfelde of dat wel bij me zou passen, ook omdat er dan best wel een druk op me zou komen te staan. Ik heb dat aanbod op dat moment afgeslagen. Na wat sparren heb ik het aanbod uiteindelijk toch aangenomen. Het team bleef groeien, uiteindelijk had ik ongeveer 12 werknemers onder me werken. Na een tijdje vroeg ik me af, is dit het dan? Is dit was ik wil doen? Ik ben 24, heb veel werkdruk en leid een team van 12 man…

Ik besloot te stoppen, ik wilde iets voor mezelf beginnen. Op dat moment raakte ik in gesprek met de directeuren van AXS Logistiek Rotterdam, Jeroen en Patricia. Zij vonden het prima dat ik mijn ambitie als ondernemer achterna wilde gaan, maar vroegen direct of we dit niet met zijn drieën konden gaan doen.

Ik kreeg de kans om vanuit loondienst als ondernemer te beginnen, dat is nu ongeveer 5 jaar geleden, januari 2018. Ik was toen 25, misschien net 26. Ik begon in Rotterdam met business draaien in Noord-Brabant. We groeide door tot een team van drie en al snel ontstond AXS Logistiek Breda.

We kregen een kantoor in Breda voor 8 werknemers, maar voor dat ik het wist zaten we met 7 man op kantoor. Helaas kwam toen de COVID-19 crisis, bedrijven dachten niet meer aan het aannemen van personeel. Rond oktober 2021 was deze crisis zo goed als voorbij, het aannemen van personeel werd steeds crucialer voor bedrijven. Vanaf dat moment zijn we als organisatie geëxplodeerd. We groeiden in 2 jaar van 7 naar 40 werknemers en startte nieuwe labels zoals CPN en HYP Breda. Ik ben daarom erg trots op wat we bereikt hebben en het team dat we nu hebben.

Kun je iets delen over een moment in je carrière waarin je niet meer tevreden was met je werk?

Ik denk dat dit echt alleen bij de verzekeringen zo was, ik was daar echt niet gelukkig. Het gekke was, in het moment zelf realiseerde ik me dat niet eens zo zeer. Het was mijn eerste echte baan na mijn opleiding, echt fulltime. Het was heel wat anders dan mijn eerdere baan bij de autoverhuur. Bij de autoverhuur ervaarde ik veel meer variatie in mijn werk, bij de verzekering veel minder. Daarnaast was het op kantoor veel te veel administratief werk, er waren in mijn beleving te weinig mogelijkheden om echt het verschil te maken. Tot slot lag de gemiddelde leeftijd daar toen rond de 40, terwijl ik zelf 21 was. Dat klikte toen ook niet echt.

Wat was de eerste stap die je hebt gezet toen je merkte dat je niet meer gelukkig was met je werk? 

Grappig genoeg werd ik opnieuw gebeld door AXS Logistiek Rotterdam, ik had namelijk al eerder contact gehad met ze. Ze belde me of ik op dat moment op mijn plek zat, dat heeft me eigenlijk wakker geschud. Toen ging het heel snel. We hadden een eerste gesprek, waarna nog twee positieve gesprekken volgende. Ik was enthousiast, zij waren enthousiast en al snel hakten we de knoop door. Na twee weken wist ik direct dat ik de juiste keuze had gemaakt. Ik had plezier, ik vond uitdaging en ik leerde in twee weken meer dan in een jaar werken bij de verzekering. Ik had nu werk gevonden waar ik energie van kreeg, mijn commerciële kwaliteiten in kon gebruiken en waar ik veel contact had met verschillende mensen.

Welke adviezen zou je geven aan iemand die niet meer gelukkig is bij zijn/haar huidige baan en overweegt te veranderen van baan?

Hierin zou ik twee tips hebben. Ik ben zelf een gevoelsmens. Als je zelf aanvoelt dat het je het niet meer naar je zin hebt, dat je geen uitdaging meer hebt, dat je geen energie meer krijgt van je werk, dan denk ik dat het tijd is om eens goed na te denken. Uiteindelijk kom je dan vaak tot de conclusie dat het werk niet meer bij je past.

Dan kom je automatisch uit bij tip twee, ga het gesprek aan met je werkgever. Het voelt misschien als een enorme drempel, maar ik denk echt dat het misschien wel het meest eerlijke is wat je kunt doen. Speel open kaart en uit je gevoel, op dat moment is je werkgever aan zet. Op dat moment heeft je werkgever twee keuzes. Óf jullie gaan kijken naar de mogelijkheden binnen de organisatie, óf de werkgever speelt open kaart terug en vertelt je dat het dan voor beide partijen beter is om uit elkaar te gaan.

Nu ik zelf in de schoenen van een werkgever sta kan ik het alleen maar waarderen als mijn werknemers eerlijk naar me zijn. Ik houd van de transparantie en openheid, dat motiveert me alleen maar meer om in mogelijkheden te denken. Wees dus ook niet bang dat een werkgever direct een streep door je naam zet, de meeste werkgevers zullen meedenken in opties en zelfs helpen als je toch een andere uitdaging wil vinden.

Wat zijn de belangrijkste inzichten dat je hebt opgedaan uit je eigen ervaring met het veranderen van je baan?

Eigenlijk heb ik de tips die ik net gaf ook zelf toegepast in mijn eigen carrière. Toen ik de switch maakte van de verzekeringen naar AXS Logistiek, ben ik altijd eerlijk en open geweest. Ik heb open kaart gespeeld en eerlijk gezegd hoe ik erin stond. Daarnaast heb ik mijn gevoel gevolgd, na drie gesprekken voelde het direct goed.

Daarnaast heb ik niet alleen arbeidsvoorwaardelijk gedacht. Hoe was de klik met de gesprekspartner? Kan ik plezier hebben met de mensen op de werkvloer? Past de sfeer en cultuur bij mij? Je kan bijvoorbeeld ook vragen of je al wat werknemers mag spreken om te kijken hoe je gevoel dan is. Als je gevoel goed zit, ben je er eigenlijk al voor 70%. De andere 30% zijn werkzaamheden, dagtaken en de inhoud van de functie. Hiervoor kan je bijvoorbeeld vragen of je een dag mee kan lopen, dan ervaar je pas echt hoe een functie eruitziet.