Het moment waar je jarenlang naartoe hebt gewerkt, is eindelijk daar: je hebt je diploma op zak! Maar wat nu? Even relaxen en op vakantie, of meteen plannen maken voor de toekomst? In dit interview vertellen Jadelyn, Arthur en Gijs, die aan het afstuderen zijn, hoe zij deze periode aanpakken en welke stappen zij gaan maken.

Heb je al plannen voor na het afstuderen? 
Jadelyn: Na het afstuderen heb ik nog geen concrete plannen, buiten mijn fantastische vakantieplannen en festivals. Deze zomer ga ik me grondig oriënteren op welke bedrijven me interesseren en welke communicatierichting mij het meest aanspreekt. Vooral de evenementenkant en communicatieondersteuning trekken me aan vanwege mijn minor die ik tijdens mijn stage heb afgerond. Ik ben wel van plan verder te studeren, maar daar heb ik nog geen specifieke data voor vastgesteld. Eerst wil ik even een kleine pauze van school.
Arthur: Ik ga eerst een half jaar werken en daarna een half jaar rondreizen in Azië. Vervolgens ben ik van plan een MSc in het buitenland te volgen, gericht op Management of Supply Chain.
Gijs: Na het afstuderen heb ik nog geen concrete plannen, misschien ga ik een baan zoeken in mijn vakgebied. Ook overweeg ik een Traineeship, maar daar moet ik me nog in verdiepen. Voor nu is mijn doel eerst afstuderen!

Ga je je studententijd missen? Zo ja, wat ga je het meeste missen?
Jadelyn: Misschien wel het typische studentenleven; het excuus om dure koffie te drinken in koffietentjes onder het mom van studeren, de vrijheid en soms het excuus om niet precies te weten wat je doet omdat je nog een onwetende student bent.
Arthur: Zeker, vooral de gezelligheid met vrienden en de leuke sfeer van het studentenleven zal ik missen.
Gijs: Ja, ik ga mijn studententijd zeker missen, vooral de vrijheid die bij het studeren komt kijken. Ik kijk er ook naar uit om te gaan werken in een organisatie.

Waar let je vooral op bij het kiezen van je eerste baan na het afstuderen?
Jadelyn: Bij het zoeken naar een baan let ik vooral op de werktijden, flexibiliteit in hybride werken en de locatie. Het lijkt me leuk om in de Randstad te werken en een goede baan te vinden.
Arthur: Bij het kiezen van mijn eerste baan na het afstuderen richt ik me vooral op de toekomstige voordelen die het kan bieden en of het aansluit bij mijn persoonlijke doelen. Ik wil een baan vinden die niet alleen mijn professionele groei bevordert, maar ook aansluit bij mijn waarden en passies.
Gijs: Ik let vooral op of het bedrijf goed bij me past en of de werkzaamheden goed bij mij aansluiten. Daarnaast lijkt het me leuk om in een wat kleinere organisatie te werken, in een hecht team waar je niet zomaar een nummer bent.

Hoe zie je jezelf over 5 jaar?
Jadelyn: Over vijf jaar woon ik in een leuk appartement met mijn eigen hondje, werkend in een baan waar ik plezier uit haal, na net een mooie wereldreis te hebben gemaakt en mijn opleiding volledig te hebben afgerond, inclusief eventueel een master. Misschien liggen er dan al plannen voor een eigen koffietent.
Arthur: Over vijf jaar zie ik mezelf werkzaam bij een toonaangevend bedrijf, wellicht zelfs in het buitenland, waar ik mijn vaardigheden kan inzetten en verder kan ontwikkelen.
Gijs: Over vijf jaar hoop ik te werken bij een organisatie waar ik me volledig op mijn gemak voel en waar ik mezelf kan blijven ontwikkelen. In wat voor soort bedrijf dit is, moet nog blijken, maar dat zullen we over vijf jaar zien. Daarnaast hoop ik op persoonlijk vlak mijn familie en vrienden nog steeds om me heen te hebben en misschien heb ik tegen die tijd al een huis gekocht.

Ben jij nog op zoek naar een nieuwe werkplek? Neem contact op of solliciteer direct via onze website.