Youri zit middenin zijn afstudeerperiode. Hij loopt al bijna twee jaar bij AXS Logistiek rond en doet hier nu ook zijn afstudeerstage. Zijn onderzoek gaat over de markt in Amsterdam voor AXS Logistiek. Hoe hij het afstuderen ervaart, waar zijn idee vandaan komt en hoe hij met eventuele stress die erbij komt kijken omgaat, dat vertelt hij in deze blog. Lees zijn hele verhaal hier.
 
Hoe gaat het met je afstuderen? 
Het gaat goed doordat ik hier alle middelen krijg aangereikt om mijn onderzoek te verbeteren en een zo goed mogelijk rapport af te leveren. Als ik vragen heb, helpen mijn collega’s mij altijd. Zo heb ik betaalde advertenties online kunnen plaatsen waar veel reacties op komen, wat mijn onderzoek ook ten goede komt. Als ik naar mijn medestudenten luister, is dit niet bij ieder bedrijf mogelijk, dus ik ben hier erg blij mee. Mijn doel is natuurlijk dat AXS Logistiek ook echt wat aan mijn onderzoek heeft.
 
Valt het afstuderen mee of tegen? 
In het begin was het echt lastig om te bepalen welke richting ik op wilde. Je krijgt een grote opdracht voor je en dan is het moeilijk om te bepalen waar te beginnen, daarom waren de eerste stappen ook het meest lastig. Toen ik verschillende artikelen las en verschillende onderzoeken uitvoerde, kreeg ik een idee waar ik naartoe wilde. Dan is het nog steeds hard werken, maar dan werk je wel met een duidelijker doel voor ogen. In het begin was het dus chaotisch, maar toen ik het onder controle had was het goed te doen.
 
Hoe ben je op dit idee gekomen? 
In het verleden hebben we meerdere vestigingen gehad maar door de kredietcrisis zijn we teruggegaan naar één vestiging. Door de jaren heen zijn we weer gegroeid naar drie vestigingen, met Breda en Venlo erbij. Er zijn verschillende logistieke hotspots waar logistieke bedrijven zitten, zoals Amsterdam met haar luchtvracht. Omdat we die markt nog niet hebben aangeboord, is dat een goede optie om te onderzoeken. Daarmee is de vraag of we dezelfde waarde die we hier leveren ook in Amsterdam kunnen leveren. Ik denk van wel, omdat we veel logistieke kennis hebben en gespecialiseerd zijn in logistiek kantoorpersoneel, terwijl andere bedrijven zich op meerdere branches richten. Ik denk dat wij kwalitatieve mensen kunnen vinden voor specifieke functies/vacatures, niet alleen in Rotterdam, Breda en Venlo, maar ook in Amsterdam.
 
Heb je helemaal geen last gehad van stress? 
Nee, na een tijdje heb ik geprobeerd om me nergens meer gestrest over te raken. Zolang dat niet ten koste gaat van bepaalde kwaliteiten, heb ik altijd gedacht: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Als je dat in je hoofd hebt en kunt relativeren, maak je je niet zo druk meer. Als ik mijn afstuderen niet haal, wat is dan het ergste wat er kan gebeuren? Dat ik het opnieuw moet doen. Is dat het ergste van de wereld? Nee. Dat heeft mij de afgelopen jaren heel erg geholpen om beter werk af te leveren. Ik maakte me gewoon minder druk en dat helpt me nu ook met mijn scriptie.
 
Waar liep je tegenaan met afstuderen? 
Vooral het begin was moeilijk. Hoe begin je aan zo’n groot project dat je in twintig weken moet afronden? Je moet het project echt begrijpen en daar had ik in het begin moeite mee. Nu is het vooral spannend wat mijn beoordelaars ervan vinden. Ik vind dat het een goed onderbouwd plan is, maar het is altijd maar de vraag of mijn beoordelaars dat ook vinden.
 
Heb je tips voor mensen die nu aan het afstuderen zijn? 
Zorg ervoor dat je je focus op school houdt. Als je het goed aanpakt als student, kun je een grote waarde creëren voor een bedrijf. Als je van maandag tot vrijdag op kantoor bent, zorg dan dat je ook aan school werkt. Er zijn stagiairs die thuis aan school werken, maar ik zou persoonlijk altijd naar de werkplek gaan. Als je er bent, zit je in die werkflow en werk je ook echt aan school. Ik raad je aan om naar kantoor te gaan, zodat je tussen je collega’s zit en direct vragen kunt stellen of zaken kunt regelen. Dat heeft mij tijdens mijn afstuderen enorm geholpen om een goed onderzoek neer te zetten.
 
Zit jij net zoals Youri in de laatste fase van jouw scriptie en ben jij aan het oriënteren voor een eerste stap in jouw carrière? Laat dan je gegevens bij ons achter: https://axslogistiek.nl/solliciteren-2/