Afstuderen is een spannende, maar vaak ook stressvolle tijd. Iedereen die ooit een scriptie of afstudeerproject heeft moeten maken, kan dit beamen. Vandaag deelt Max zijn ervaringen en tips, zodat jouw afstudeerperiode hopelijk iets soepeler verloopt.
 
Hoe heb jij je afstuderen ervaren en waar kreeg je stress van? 
Toen ik begon met mijn afstudeerproject had ik het gevoel dat ik zeeën van tijd had. Toch bleek al snel dat het kiezen van een onderwerp veel lastiger was dan ik had gedacht. Is het onderwerp te breed? Of juist te klein? Heb ik alles wat ik nodig heb om mijn competenties te halen? Deze onzekerheid zorgde bij mij voor veel stress. Toen ik eindelijk in de flow van het schrijven kwam, naderde de deadline. Dit zorgde voor een hoop druk en ik voelde de stress met de dag toenemen. Gelukkig heb ik het uiteindelijk gehaald, maar het was een race tegen de klok.
 
Wat zorgde voor de meeste stress? 
De grootste bron van stress was de deadline. Het voelde vaak alsof ik niet genoeg tijd had om mijn ideeën goed uit te werken. Daarnaast wilde ik ook een waardevolle bijdrage leveren aan de organisatie waar ik stageliep, wat niet altijd makkelijk te combineren was met mijn schoolwerk.
Aanvankelijk was ik veel tijd kwijt aan het zoeken naar informatie en het vinden van de juiste richting voor mijn scriptie. Dit leverde natuurlijk ook de nodige stress op. Bovendien heb ik de neiging om erg uitgebreid te schrijven, wat lastig is als je gebonden bent aan een maximaal aantal pagina’s. Hierdoor moest ik veel informatie in de bijlagen plaatsen. Voor mij was het wel fijn om in bepaalde situaties ChatGPT te gebruiken. Het scheelt een hoop uitzoekwerk omdat je gerichte vragen kan stellen. Daarbij kan je het bijvoorbeeld ook gebruiken om bondiger te schrijven. Je moet wel opletten dat je het als hulpmiddel gebruikt en niet het werk voor je laat doen.
 
Hoe kunnen afstudeerders ChatGPT inzetten tijdens het afstuderen?
Mijn opleiding stond toe dat ik ChatGPT gebruikte en ik raad je aan om dit eerst te controleren bij jouw eigen opleiding. Het kan verleidelijk zijn om ChatGPT te gebruiken, maar als het niet is toegestaan, doe het dan niet. Ik heb mensen zien zakken omdat ze het zonder toestemming gebruikten. Vergeet niet de volgende vragen te stellen: Mag ik ChatGPT inzetten? In welke vorm? Moet je het als bron vermelden?
Stel deze vragen, want ChatGPT is inmiddels een onderdeel van de maatschappij. Wes wel eerlijk over je gebruik ervan en verduidelijk hoe het jouw onderzoek heeft versterkt. Liegen over het gebruik is geen goede keuze, transparantie is hierin belangrijk.
 
Hoe gebruik je ChatGPT functioneel?
ChatGPT kan tijdens je afstudeerproces nuttig zijn als hulpmiddel, maar het is belangrijk om de grens naar plagiaat niet te overschrijden. Gebruik ChatGPT bijvoorbeeld om onderzoeksmethoden te vinden en deze aan te passen aan je eigen context. Daarnaast kan ChatGPT dienen als sparringspartner, vooral wanneer je collega’s druk zijn en kan het helpen bij het geven van feedback op je ideeën en het beantwoorden van vragen.
Voor het controleren van spelling en grammatica is ChatGPT ook handig, let op dat het niet altijd foutloos is. Het kan je helpen om je zinnen beter te formuleren en je tekst leesbaarder te maken. Gebruik ChatGPT altijd als ondersteuning en niet als vervanging voor je eigen werk. Te veel afhankelijkheid kan de originaliteit van je scriptie verzwakken. Zorg ervoor dat je de AI gebruikt om je eigen inzichten aan te vullen en behoud de verantwoordelijkheid voor de inhoud van je scriptie.
 
Wat zou jij nu anders doen?
Aan het einde van je scriptie zou ik adviseren om input te vragen aan collega’s die al langer op de werkvloer zitten en hen betrekken bij wat je wilt opleveren. Bijvoorbeeld, als je een tabel gaat gebruiken, bespreek dit dan met een ervaren collega. Leg kort uit wat de tabel inhoudt en wat het doel is, en ga in gesprek om feedback te krijgen. Dit kun je meteen doen. Daarnaast, als je merkt dat je achterloopt door een slechte planning, laat dit dan weten aan je organisatie. Geef aan dat je meer tijd nodig hebt voor school, zodat ze op de hoogte zijn en er rekening mee kunnen houden. Dit kan moeilijk zijn, maar het is belangrijk voor je voortgang.
 
Veel succes met de laatste loodjes! Ben je op zoek naar je eerste logistieke kantoorbaan. Check dan onze website of neem contact op met een van onze collega’s.