Jaïr over opvallende trends in de arbeidsmarkt

Trend en ontwikkelingen veranderen constant. Sommige trends zijn kort, andere zijn een stuk langer. Jaïr werkt ondertussen al meer dan 5 jaar bij AXS Logistiek en vertelt je over de meest opvallende trends die hij ziet in de arbeidsmarkt in vergelijking met vijf jaar geleden!

Verhouding vacatures en kandidaten

Toen ik bij AXS Logistiek begon waren er relatief weinig vacatures beschikbaar maar best veel kandidaten. Op dit moment zijn er een stuk meer vacatures en nog steeds aardig veel kandidaten. De kanteling van het aantal vacatures leidt ertoe dat kandidaten meer opties hebben en dus ook ‘meer kunnen vragen’, zoals salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, etc. De krapte op de arbeidsmarkt is de grootste trend van de afgelopen vijf jaar, deze trend leidt ook tot de rest van de ontwikkelingen.

Salarissen

De salarissen zijn flink gestegen ten opzichte van vijf jaar geleden, met best wel duidelijke verschillen. Waar bepaalde functies eerst bijvoorbeeld €2.500 zouden verdienen, is dat nu snel al €3.500+, dit komt deels door de inflatie. Sommige starters verdienen nu ook al stukken meer dan vijf jaar geleden.

Hybride werken

Steeds meer mensen willen hybride werken of zelfs volledig thuis werken. Deze trend is vooral sterk aangewakkerd door de coronatijd, maar hiervoor was de stijging in interesse ook al te merken. Binnen de logistiek is het meestal lastig, daar werk je toch veelal op locatie. De vraag wordt wel steeds groter vanuit de kandidaten.

Parttime werken

Naast hybride werken, willen ook steeds meer mensen parttime werken. Denk hierbij aan 36 uur werken, 32 uur werken en soms zelfs 24 uur werken. Naast parttime werken verlangen velen daarbij ook flexibele uren. Zelf je dagen indelen, onregelmatige werkdagen werken, alleen ochtenden werken, etc. Er verandert op dit vlak dus ook steeds meer, 32 uur werken wordt steeds meer de normale gang van zaken.

Duurzaamheid

Er wordt sneller stilgestaan bij duurzaamheid in vergelijking met vijf jaar geleden. Er wordt bewuster gekeken naar de keuze van een bedrijf. Denk hierbij aan overmatig papiergebruik, groene energie of de kantooromgeving. Daarnaast zie je duurzame trends terugkomen in de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een fietsplan. De afgelopen jaren is deze bewustwording aardig gestegen.

Gezondheid

Gezondheid en welzijn staat ook steeds hoger in het vaandel. Denk hierbij aan het aanbieden van sportschoolabonnementen vanuit de werkgever, gezonde lunches die geregeld worden of gratis fruit op de werkvloer.