We begrijpen dat veel bemiddelaars in de logistiek zeggen dat ze echt naar persoonlijkheid kijken en niet alleen naar het CV. Dat is niks nieuws. Vandaag willen we je meer vertellen over onze aanpak. Hoe zorgen wij voor de juiste match? Waar letten we op? Welke eigenschappen zijn belangrijk? Wordt het CV wel meegenomen? Op al deze vragen geeft Wessel je uitgebreide antwoorden.

Welke weg legt een professional bij jullie af?
Een kandidaat kan op verschillende manieren bij ons terechtkomen. Het kan zijn dat hij of zij zelf solliciteert, of dat wij diegene benaderen. We beginnen vaak met een telefonische kennismaking, dat is een kort gesprek waarin wij een indruk van iemand krijgen en op basis daarvan bepalen of wij iemand kunnen helpen en of we passende vacatures voor iemand open hebben staan. Als dat zo is, plannen we een kennismakingsgesprek in. Dat kan op kantoor of digitaal zijn via Teams. Na afloop zetten we het CV om, daarna kijken we concreet naar de vacatures. Als wij denken dat een vacature aansluit bij een professional, dan bespreken we de vacature met hem of haar. Als de professional enthousiast is, stellen we hem of haar voor bij een klant, die nodigt de professional dan weer uit voor een gesprek. Als iemand wordt uitgenodigd voor een gesprek, dan doen wij eerst een sollicitatievoorbereiding. Soms wordt er na een eerste gesprek gelijk een aanbieding gedaan, of er wordt een tweede gesprek ingepland of een meeloopdag. Dat is een beetje de gemiddelde weg die een professional aflegt.

Dat betekent dat jij vaak de beslissing maakt of een professional geschikt is?
Klopt, maar als ik ergens over twijfel overleg ik dit altijd even met het team. Wanneer ik iemand spreek kijk ik er vooral naar hoe een diegene overkomt. Daarnaast ook naar welke talen iemand spreekt. Als iemand geen Nederlands spreekt, wordt het al best wel moeilijk. We kijken naar werkervaring, maar je kijkt tijdens zo’n telefonische kennismaking ook naar praktische zaken zoals reistijd. Als ik zelf twijfel of iemand geschikt is, dan overleg ik dat even met het team. Ik weet ook nog niet alles over de vacatures natuurlijk.

Denk je bij een kennismakingsgesprek wel eens “oh deze professional is perfect voor deze vacature”?
Dat komt steeds meer voor, omdat ik steeds beter doorheb welke vacatures we allemaal hebben doordat ik vaker mee ga naar bedrijfsbezoeken. Op basis van het type bedrijf, kun je bij sommige professionals die je spreekt direct aan een bedrijf denken, dat is wel heel leuk. Voorafgaand aan een kennismakingsgesprek kijken we ook al welke vacatures er eventueel bij iemand zouden kunnen passen, zo kunnen we de vacature tijdens het gesprek al aan iemand voorstellen.

Op welke eigenschappen letten jullie vooral bij een kennismakingsgesprek?
Dat is per vacature best wel verschillend. Iemand moet er wel representatief uitzien. Je moet wel weten wat je wil en waar je naartoe wil. Je moet gemotiveerd zijn, ervaring hoeft niet per se. Als je gemotiveerd en gedreven bent, denk ik dat dat de belangrijkste twee punten zijn. Een administratieve rol is weer heel anders dan een customer service rol bijvoorbeeld, daar zoeken we heel verschillende types mensen voor.

Hoe belangrijk is werkervaring in vergelijking met opleiding?
Dat is wederom heel verschillend. Als je startend bent en je hebt een opleiding afgerond aan het STC of de opleiding Logistiek Management, dan hebben wij veel vacatures voor je openstaan. Dan heb je ook geen ervaring nodig. Als we naar zwaardere profielen kijken, dus mensen die echt al meerdere jaren ervaring hebben, dan maakt opleiding niet meer zoveel uit. Bij zware vacatures is ervaring belangrijker, bij startersposities is opleiding belangrijker.

Hoe zorgen jullie voor een transparante communicatie naar professionals toe?
We proberen alles zo goed en duidelijk mogelijk te communiceren. Niet zomaar vacatures voorstellen, maar dit ook met professionals bespreken. Als we een professional voorstellen die een vacature heel leuk vindt, maar het bedrijf is minder enthousiast, dan communiceren we dat ook gewoon heel open en duidelijk naar de professional toe. Als je een professional gaat voorstellen zonder dat hij of zij daarvan op de hoogte is, is dat niet de juiste volgorde.

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan en sta je open voor een kennismakingsgesprek? Vul dit formulier in en dan nemen wij contact met jou op: https://axslogistiek.nl/solliciteren/