Femke: “van buitenaf lijkt de logistiek misschien een mannenwereld”

De logistiek wordt nog steeds vaak gezien als een mannenwereld. Hoewel er veel mannen in de sector werken, groeit het aantal vrouwen dat hierin actief is. We spraken met Femke Brenninkmeijer, die momenteel CEO is van een logistiek bedrijf dat voor transport over water zorgt met kantoren in Nederland, Duitsland en Belgie, om te ontdekken hoe zij haar ervaringen in deze sector beleeft.

Wat vind je zo leuk aan de logistiek?
De logistiek is een schakel in een grote economische keten, vaak ook internationaal, dat vind ik heel leuk. Als die logistieke keten niet goed werkt dan ervaar je het in het dagelijkse leven. Het onderdeel zijn van een groter geheel dat vind ik een mooi gegeven, vooral dat je daar jouw steentje aan bijdraagt. Als er ergens in de wereld iets gebeurt, heeft dat direct gevolgen voor de logistieke keten. Dit merkte we bijvoorbeeld bij het incident met de Ever Given in het Suezkanaal in 2021 en bijvoorbeeld na de start van de oorlog in Oekraïne toen in een keer de aanvoer van kolen grootscheeps werd opgezet om Duitsland van energie te voorzien.
In de logistiek is geen enkele dag hetzelfde en dat maakt het werk erg dynamisch. Ik vind het ook leuk dat het erg gaat over het ‘hier en nu’, in ons geval: elke dag zijn er vele schepen met lading onderweg van en naar de klanten door heel Noord-West Europa en aan de andere kant vraagt het om een langetermijnvisie waar invulling en uitvoering aan wordt gegeven. Waar investeren we vandaag de dag in om toekomstbestendig te zijn? Hoe zetten we in op thema’s als duurzaamheid en digitalisering, of bijvoorbeeld AI?

Wat is er veranderd sinds jouw komst?
Binnen ons bedrijf heb ik gezien dat er na mijn komst een vrouw is toegetreden tot de raad van commissarissen. Twee jaar geleden is er ook een vrouw toegetreden tot onze ledenadviesraad. We zijn een coöperatie van binnenvaartondernemers en de directie wordt in haar rol bijgestaan van advies door deze raad van binnenvaart ondernemers afkomstig uit de diverse tonnage klassen. Sinds kort zit hier een vrouw in de ledenadviesraad en binnenkort is er een verkiezing voor nog twee plekken waar, gelet op de kandidaatstelling, in ieder geval één extra vrouw zal toetreden. Ook ons IT-team is versterkt met een vrouw waar dit tot voor kort alleen mannen waren. We zien enige veranderingen en de waarde hiervan is dat je meerdere gezichtspunten in teams naar binnen haalt wat kan leiden tot andere gesprekken en mogelijk ook tot andere besluiten. Nu werken er in de logistiek nog wel veel meer mannen dan vrouwen. Dit geldt ook voor de havensector in het algemeen, waar programma’s lopen om hier verandering in te brengen.

Welk advies heb je voor jonge vrouwen die een carrière in de logistiek overwegen?
Ga ervoor! Zoek contact met vrouwen die al in de logistiek werken om te horen hoe zij het ervaren. Dit kan een goede ingang zijn. Als je eenmaal in het vak zit, wordt het verschil tussen mannen en vrouwen kleiner. Van buitenaf lijkt het misschien een mannenwereld, maar als je erin zit, stroom je er vanzelf in mee. Zoek af en toe andere vrouwen in de sector op om mee te sparren, ze staan er gegarandeerd voor open. In het havengebied is er bijvoorbeeld de jonge havenvereniging, waar best veel vrouwen actief zijn, waaronder enkele collega’s van mij. Omdat je in een mannenwereld zit, is het belangrijk om af en toe ook vrouwen in de sector op te zoeken voor advies of om elkaar waar nodig even te helpen.

Hoe zorgen jullie voor een eerlijk sollicitatieproces?
Het is belangrijk om te kiezen voor de beste kandidaat, het sollicitatieprocedure moet dus zorgvuldig worde uitgevoerd. Iedereen kijkt anders naar een sollicitant, dus om een goede beoordeling te maken, is het belangrijk om een diverse sollicitatiecommissie samen te stellen. Laat zowel mannen als vrouwen de sollicitant beoordelen. Daarnaast vind ik het belangrijk om te kiezen wie er het beste past bij de organisatie. Om dat goed te kunnen beoordelen, heb je een divers team nodig.

Welke voordelen zie je in het hebben van meer vrouwen in de logistieke sector?
Ik ben ervan overtuigd dat een diverse groep mensen zorgt voor meer inzichten, oplossingen en ideeën over hoe je zaken kunt organiseren. Dit is voor elk bedrijf krachtig. Verschillende typen mensen versterken je bedrijf. Daarnaast denk ik dat vrouwen heel geschikt zijn voor de logistiek. In zowel de maritieme sector als in de logistiek speelt de mensgerichtheid een grote rol, de commercie is belangrijk, vrouwen zijn daar vaak goed in.

Wat raad je vrouwen aan die willen starten in de logistiek?
Ik kan me voorstellen dat het voor vrouwen een grote stap kan lijken om in de logistiek te gaan werken, omdat ze denken dat het een mannenomgeving is. Als je bijvoorbeeld stageloopt of een kijkje neemt in de sector, merk je dat het gat helemaal niet zo groot is. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat het een heel leuke sector is. Het is uiteraard wel heel belangrijk om een bedrijf te vinden dat goed bij je past, dus ik zou aanraden om je goed te verdiepen in logistieke bedrijven en dus vooral via stages of gesprekken te checken wat bij je past.

Interesse in een baan in de logistiek? Bekijk dan onze vacatures hier!