Lonneke krijgt tijdens kennismakingsgesprekken vaak de vraag: “Hoe hoog schat je mijn kansen eigenlijk in?” Een goede match maken tussen professionals en vacatures is niet altijd makkelijk. Hoe weet je of iemand geschikt is? Vanaf het eerste contact duiken we in op de persoonlijkheid van een professional en welke specifieke vaardigheden iemand heeft. Hier lees je waar recruiters op letten, waarom een goed CV alleen niet altijd genoeg is en hoe de arbeidsmarkt in de logistiek eruitziet.
Hoe snel kun jij iemands kansen inschatten?
Tijdens een telefonische kennismaking beslis je vaak al of je iemand uitnodigt voor een gesprek op kantoor of niet. Dit is een belangrijk moment, omdat je geen tijd wilt verspillen aan professionals zonder realistische kansen. Soms blijkt tijdens een persoonlijk gesprek dat iemand toch niet helemaal past, ook al maakte diegene een goede indruk aan de telefoon. Dat kan gebeuren. Bij de selectie let ik vooral op hoe iemand overkomt.
Waar let je op bij iemands persoonlijkheid?
Ik kijk goed naar hoe iemand in elkaar zit en of zijn of haar persoonlijkheid aansluit bij de functies die we aanbieden. Het komt voor dat iemand een perfect CV heeft, maar qua persoonlijkheid niet matcht met de openstaande vacatures. We proberen altijd iets te betekenen voor professionals, maar zijn daarin wel realistisch. Pas iemand niet bij één vacature, dan kijken we naar waar iemand wel zou passen.
Bij specifieke functies let ik op bepaalde kwaliteiten. Als iemand bijvoorbeeld declarant wil worden, zoek ik naar eigenschappen als nauwkeurigheid en secuur werken, want die zijn essentieel in die rol. Voor een transportplanner is het belangrijk om goed prioriteiten te kunnen stellen. Dit zijn punten waar ik extra op let tijdens een intakegesprek.
Vragen professionals vaak hoe jij hun kansen inschat?
Ja, dat gebeurt regelmatig. Vaak vragen ze aan het einde van een kennismakingsgesprek: “Hoe groot schat jij mijn kansen in?” We zijn altijd eerlijk en realistisch. Laatst sprak ik bijvoorbeeld iemand die al jaren bij hetzelfde bedrijf werkte en weinig ervaring had met solliciteren. Hij had een prachtig CV en stelde weinig eisen, behalve dat hij dichter bij huis wilde werken. Dat gaf hem een sterke uitgangspositie en uiteindelijk vonden we een passende vacature vlakbij zijn huis. Hij was ontzettend blij dat hij toch op gesprek was gekomen.
Daarnaast heb ik een paar weken geleden iemand gesproken die nog weinig ervaring had in de logistiek en een vrij hoog salaris wilde. Dan ben ik ook eerlijk, dat dat lastig kan gaan worden omdat hij qua salaris even veel vroeg als een ervaren medewerker.
Waarom worden goede kandidaten met sterke kwaliteiten soms niet aangenomen?
Dit kan verschillende redenen hebben. Soms wordt er simpelweg voor iemand anders gekozen, bijvoorbeeld omdat die persoon via het netwerk van de werkgever komt, of omdat de klik er niet is. Intern hebben wij nu bijvoorbeeld een vacature voor een office manager. Als een sollicitant dan heel formeel overkomt, bijvoorbeeld in een mantelpakje en formeel overkomt qua doen en laten en dat zelf ook een fijne cultuur vindt, terwijl onze cultuur juist informeel is, dan past dat niet qua persoonlijkheid.
Een goede accountmanager speelt hierop in door bij klanten goed uit te vragen waar ze precies naar zoeken in een nieuwe werknemer. Met die informatie kun je vooraf al een betere match maken tijdens de kennismakingsgesprekken.
Hoe staat het met de banenkansen in de logistiek?
De arbeidsmarkt in de logistiek is nog steeds krap. Er zijn veel vacatures en weinig werkzoekenden, wat betekent dat het een gunstige tijd is om te solliciteren. Zelfs mensen zonder ervaring in de logistiek maken nu kans, omdat de sector steeds vaker openstaat voor zij-instromers. Dit biedt veel mogelijkheden voor mensen die zich willen ontwikkelen in deze branche.
Benieuwd naar jouw kansen in de logistiek? Bekijk onze website en solliciteer direct. Verdere vragen? Neem contact op via de contactpagina!