Hoewel Julia vroeger altijd te horen kreeg dat de logistiek een ‘mannenwereld’ was, had ze toch altijd de droom om in deze sector te werken. Ze begon bij de servicebalie en groeide snel door naar een leidinggevende functie, een rol die ze nu nog steeds met veel plezier vervult. We spraken met Julia over haar baan en hoe zij tegen de logistiek aankijkt!
Hoe verliep het sollicitatieproces?
Ik werd voorgedragen door iemand die vroeg of het me leuk leek om bij de bouwmarkt te werken. Zo kwam ik in gesprek met de vestigingsmanager en teamleider voor de functie bij de servicebalie. Het sollicitatieproces ging razendsnel. Binnen drie dagen had ik al een uitnodiging voor een gesprek en tijdens dat gesprek werd ik meteen aangenomen. De maand erna kon ik al beginnen.
Vroeger wilde ik altijd vrachtwagenchauffeur worden, maar door corona kon dat niet meer. Ik had altijd al interesse in logistiek, dus via een omweg ben ik zo bij mijn baan terechtgekomen. De combinatie van administratief werk en het werken met je handen sprak me meteen aan.
De overstap naar logistiek
Na een jaar bij de servicebalie kreeg ik de kans om over te stappen naar de logistieke afdeling. De teamleider van logistiek benaderde me met de vraag of ik daar wilde werken. Ik vond dat meteen een uitdaging en besloot ervoor te gaan.
Mijn huidige functie als goederenstroom leidster (in de volksmond logistiek coördinator) is veelzijdig. Ik ben 25% van de tijd bezig met het aansturen van mensen, 25% met administratieve taken en de andere 50% met het verbeteren van de goederenstroom en logistieke processen. Ik heb ook altijd een passie gehad voor administratie, alleen zou ik dit niet 38 uur per week willen doen. De combinatie van verschillende taken spreekt mij erg aan en dat heb ik nu gelukkig gevonden. Ik houd ervan om vooruit te plannen en orde te scheppen in de chaos, dat hoort ook echt bij de logistiek.
Logistiek is meer dan een mannenwereld
Ik heb eigenlijk altijd al interesse gehad in logistiek, maar ik merkte wel dat dit vroeger vaak als een ‘mannenwereld’ werd gezien. Vroeger hoorde ik vaak dat logistiek meer iets voor mannen was, maar dat weerhield me niet. Het werken met mensen, het aansturen van processen en de combinatie van fysiek werk en administratie past gewoon heel goed bij me.
Toch merkte ik in het begin wel verschil in hoe mannen en vrouwen werden behandeld. Toen ik net begon, liepen mannelijke chauffeurs soms gewoon langs me heen om naar een mannelijke collega te gaan. Ze verwachtten niet dat ze bij mij moesten zijn. Dit komt misschien ook wel omdat ik vrij jong ben, de jongste van de groep.
Inmiddels zijn we van drie naar zeven vrouwen op de afdeling gegaan en dat vind ik superleuk om te zien. Ik merk ook dat er steeds meer vrouwelijke chauffeurs bijkomen. Ik denk ook dat het belangrijk is om een divers team te hebben in de logistiek.
Hoe is de sfeer op de werkvloer?
De werksfeer bij ons in de logistiek is erg positief. Het is altijd gezellig, vooral omdat we zo intensief met elkaar moeten samenwerken. Iedereen heeft invloed op het hele proces, dus als iemand minder presteert, merkt de rest dat ook. Een goede sfeer zorgt ervoor dat je een extra stapje voor elkaar zet. Daarnaast heb ik te maken met chauffeurs van over de hele wereld, wat het werk divers maakt. De Brabantse chauffeurs zijn ook altijd erg gezellig, maar negen van de tien keer versta ik ze niet.
Hoe verliep de onboarding?
De start bij mijn nieuwe baan verliep soepel dankzij het buddysysteem. De eerste week liep ik met een collega mee en daarna werd ik steeds meer losgelaten. Omdat ik in hetzelfde dorp woon als waar ik werk, kende ik sommige collega’s al van gezicht. Dat maakte het kennismaken een stuk makkelijker. Daarnaast moest ik meteen verschillende cursussen volgen, over bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, zodat ik goed voorbereid aan de slag kon.
Hoe blijf je groeien binnen je werk?
Ik volg momenteel een opleiding tot supervisor logistiek, iets wat ik zelf heb voorgesteld en wat mijn werk voor mij heeft betaald. Daarnaast ga ik binnenkort een lean-training volgen, een filosofie die gericht is op het verbeteren van logistieke processen. Tot slot sluit ik me aan bij het BHV-team en volg ik regelmatig cursussen om mezelf verder te specialiseren.
Welk advies heb je voor nieuwe sollicitanten?
Zoek vooral connecties binnen het bedrijf of in de sector waar je wilt werken. Via die weg kun je voorgedragen worden en dat maakt het sollicitatieproces een stuk makkelijker.
Zoek jij net als Julia een baan in de logistiek? Bekijk dan onze vacatures hier!